Следвайте ни

Овощарският институт стана приют за псета

Глутница от 50 помияри плаши служителите и унищожава инвентара; Доц. Жирондов: Кастрацията няма да помогне, трябва да се изселят от тук

viber icon

В приют за бездомни кучета се е превърнал дворът на Овощарския институт. Научните сътрудници ежедневно са заложници на 50 бездомни кучета, а ръководството на изследователския център в лицето на доц. д-р Аргир Жирондов вече няколко години търси решение на проблема, сблъсквайки се едновременно с жалбите на служителите си, отпора на природозащитниците и липсата на заинтересованост на общинските служби. Междувременно броят на животните всяка година се увелича в аритметична прогресия и в района вече бродят над 50 малки, големи и още по-големи помияра.

Ходят на глутници, някои и нападат. За да се предпазим, работещите тук се движим на групи, обяснява доцент Валентина Божкова. Срещаме я при обиколката ни из опитните полета на института. Жената се прибира сама, но бърза да уточни, че това е изключение. Докато разговаряме, измежду дърветата изскачат два добре охранени екземпляра. Рижавият носи в устата си къртица. Когато го виждат с плячката, измежду дърветата на опитните полета наизскачат кучета от всички страни. Наблизо пък пет малки лежат на слънце и скимтят.
Поне десет са рисковите за нас кучета. Те не ни плашат само с нападенията, но и с бълхите и болестите. Миналото лято от тях падаше направо козина, а множенето им е неконтролируемо, споделя доц. Божкова и предпазливо се оглежда за глутницата. Надява се проблемът с кучешката напаст в института да бъде решен.
Всичко е заради това, че част от гражданите ни използват за крайна дестинация, казва Божкова и обяснява, че когато реши някой да се отърве от кучето си, просто го отвързва и напъжда в двора на института. Димитър Георгиев от "Сдружение за защита на животните" преди броени дни предупреди, че е започнало незаконно изтребване и има 10 застреляни кучета. За твърденията му обаче няма никакви доказателства, тъй като липсват трупове на животни. Той самият казва, че е чувал изстрели и е видял два разложени кучешки трупа. Пуснал е жалби до полицията и до Агенцията по безопасност на храните, но твърденията му на този етап са абсолютно недоказани. Самият Георгиев е с доста съмнителна репутация както сред колегите си от природозащитните организации, така и сред лекарите от зооветеринарния комплекс, заради манията си да събира бездомни кучета и да ги държи при ужасни условия.
Положението е ужасно и се влошава с всеки изминал ден. Превърнахме се в градски кучкарник. Всеки идва тук и изхвърля нежеланото си куче пред оградата на института. Той бързо намира глутницата, която живее в двора ни, и се приобщава. Освен това всяка година има по няколко нови поколения, разказва доц. Жирондов. Освен че плашат работещите в института, помиярите нанасяли и сериозни щети на инвентара. "През лятото късат маркучите на капковото напояване, за да пият вода, или пък ходят да се къпят на поливните апарати и ги чупят", коментира директорът. Той категорично отрича варианта някой от неговите служители системно да изтребва животните в двора. Запознати сме с поправките на Наказателния кодекс, които пазят повече бездомните животни, отколкото хората, и затова не можем да реагираме. Но през зимата помиярите бяха нападнати от някаква болест, капеше им козината, месата. Някои измряха. Освен това сега, през пролетния сезон, ръсим с най-различни препарати насажденията и ако кучето изяде някой отровен плъх, естествено че и то ще се отрови, категоричен е Жирондов. Доцентът определено не е сред защитниците на бездомните кучета. Той е доста краен в коментарите и смята, че това е "изкуствен вид, който няма място в хранителната верига". Ако бяха необходими, те щяха да живеят сред природата, а не да разнасят боклуци и зарази. Освен това истинските природозащитници се грижат за всички животни, а не само за кучетата. А помиярите тук изядоха всички зайци, яребици, мишки в района. Канибалстват - изяждат си малките, ядат се едни други. А ние нищо не можем да направим, защото законът ги пази, обяснява директорът. Димитър Георгиев определено не е сред любимците му. "В началото влизаше да храни кучетата, но аз наредих на пазачите да не го допускат. После той си направи дупка в оградата и се промушва от там. Това не е човек със здрав разум. Тези кучета разнасят бълхи, кърлежи, други болести. Само се моля да не стане нещо с мой служител, защото тогава вече не знам кой ще е отговорен за това", казва директорът.
Той е изпращал многобройни сигнали до кметството в район "Южен", до общината и до общинския зооветеринарен комплекс. Засега обаче без особен успех. От Зооветеринарния комплекс са провеждали няколко кастрации, като последната е била преди година. "Винаги се отзоваваме на сигнали. В Овощарския действително имаме много безстопанствени животни. Миналата година, когато отидохме да извършваме кастрация, същият този природозащитник Димитър Георгиев се оплака от нас в отдел "Екология". Кучетата там са в много лошо състояние и някои от тях не издържат на операцията, обясни д-р Веселин Бекирски от комплекса. Самият Георгиев също отглеждал кучета в ужасни условия. "Как е възможно да твърдиш, че си природозащитник и да държиш куче, вързано на синджир метър и половина", възмущава се лекарят.
Доц. Жирондов обаче е категоричен, че кастрацията не върши работа, защото по принцип на територията на института не бива да има никакви безстопанствени животни. А по закон, след като ги кастрират, те ги връщат пак тук. А хората продължават да изхвърлят нови и нови кучета. А все пак ние сме институт с ангажименти в международен мащаб, постоянно посрещаме делегации от чужбина, можете да си представите как това се отразява на авторитета ни, казва директорът.

В Пловдив все още няма приют за улични кучета

Отношението към животните е показателно за степента на цивилизованост в едно общество. Което на практика означава , че все още сме в зората на цивилизация. Въпреки многобройните европейски директиви , в България все още няма достатъчно приюти за бездомните животни, а мерките за намаляването на популациите са по-скоро символични. Пловдив е втория по големина град в България, но въпреки това тук все още няма функциониращ приют, а само проекти за такъв. Кастрацията и ваксинацията на четириногите са едно действително разрешение на проблема, но лекарите от зооветеринарния комплекс трудно смогват. Бездомниците често са обект и на справедлив гняв от страна на обществото, тъй като случаите на нападнати и нахапани хора изобщо не са редки.

Вече много години България търси разрешение на въпроса с уличните кучета, но засега без кой знае какъв успех. Винаги от едната страна ще стоят природозащитните организации, които вярват, че популацията на кучетата не трябва да бъде ограничавана чрез избиване, а чрез кастрация. От другата страна ще са онези, които предпочитат да се чувстват по-спокойни на улицата и предпочитат по- радикални мерки срещу бездомните животни. И въпреки че за разрешение на проблема се изразходват много средства било то за изолатори, или за кастрация, то намаление на популациите все още не се наблюдава. Освен естественото размножаване на животните много стопани, които не могат да се грижат за домашните си любимци ги изоставят и те се превръщат в улични, или пък изхвърлят поколението им.

Строителството на нов кучкарник, съобразен с европейските норми, е блокирано, заяви вчера зам.-кметът Александър Константинов. Комплексът с клетки за 500 бездомни кучета и отделение за улични котки трябваше да се изгражда в бившия свинарник на Ягодовско шосе. Този имот е на МВР. Още през миналата година общината договори с министерството замяна. С решение на Общинския съвет на 6-то РПУ е дадена земя, върху която е построена административната сграда. Всички документи по прехвърлянето на общинския имот на държавното ведомство са оформени, общината стриктно е изпълнила свой ангажимент, но от МВР няма никаква реакция за предоставяне на терена на Ягодовско шосе, обясни Константинов. Търсим друго алтернативно решение, допълни той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Tsvetanka

Tsvetanka

15.04.2011 | 00:06

Iskam da te pitam teb Parashkevo-kvo pravim s ciganite ,koito tolkova o6te tqvat dyrjavata ni-ni6to ne pla6tat ,a e plodqt poveche ot kucheta i kotki vzeti zaedno!Ti plashtash li si vodata-te ne,ti plashtash li osigurovki -te ne,ti 5 deca li imash na koito dyrjavata plashta socialki-aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!Ti napravila si buni6te v kraq na grada!Zashto Franciq gi izgoni-tova ne sa hora tova sa IZRODI!Celiqt beden bylgarsi narod plashta za tqhnoto syshtestvuvane!Ikam da otgovorish na posta mi !NE SE KRII!Kakvo sa ti napravili bednite jivotni neshtastnice!

Отговори
0 0
мда

мда

14.04.2011 | 10:30

Точно допистничката...Това "журналистите" са големи двойкаджийки...Зооветеринарния комплекс работи незаконно. Бюджета им е огромен. Те са "управителите и на зоо къта та и от там крадат. Не могат да кастрират толкова кучетата на това място за 3 години че да не се раждат малки..И за това ли плащаме на един куп служители там...Мизерна държавица с мизерни хорица..

Отговори
0 0
Баскервил

Баскервил

14.04.2011 | 09:57

Срамота за дописничката поне името на директора да беше научила и написала правилно. Елементарно, нали?!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?