Следвайте ни

Отварят улица "Отец Паисий" за 1 април

Местата за паркиране след ремонта намаляват двойно

Улица „Отец Паисий”  ще остане затворена три месеца за ремонт в участъка от ул. „Съборна” до  ул. „Станислав  Доспевски”. За живеещите в тази зона е осигурен достъп за зареждане и спешни услуги, а останалите шофьори е добре да избягват този маршрут. Това препоръча вчера кметът Иван Тотев, след като направи символичната първа копка заедно с техническия ръководител от фирма „Драгиев и ко” Валентин Алексиев.  

Колите, които влизат на ул. „Железарска” от бул. „Цар Борис III Обединител”, могат да завият към Стария град и да спрат на паркинга или да влязат в резервата при условие, че имат пропуск. На изхода от ул. „Съборна” са монтирани светофар и пътни знаци, които регулират промяна на трафика. Светофар е поставен и на ул. "Железарска". Автомобилите, които се движат от Стария град по ул. "Съборна", завиват надясно, слизат надолу по ул. „Криволак” , пресичат ул. "Железарска" и по ул. „Йоаким Груев” се изнасят на  бул. „Шести септември”.

Останалата част от ул. „Отец Паисий” засега е отворена за коли с достъп до църквата „Св. Марина”, хотелите "България" и "Одеон" и с вход и  изход  на бул. „Цар Борис III  Обединител”.  Ремонтът на цялата павирана улица ще се извършва на етапи, за да не се затруднява още повече придвижването. Пешеходните тротоари ще се разширяват с 60-70 см. Пътното платно ще е с габарит 6,50 метра, което е достатъчно за преминаване на автомобилите, счита Тотев. Паважът, който на много места е разместен, ще се пренареди.

С извадените павета ще се подменя настилката в Тютюневия град, а на тяхно място ще се наредят каменните блокчета от бул. "Васил Априлов" и Коматевско шосе. Те са с по-различна форма. Преди това ще се подменят водопроводът и канализацията там, където се налага, обясни Иван Тотев. Всички улуци от къщите ще бъдат вкарани в канализацията. За първи път ще се търси начин контейнерите за смет да се вкарат под земята, както „Марица” писа. 

Реконструкцията ще се наблюдава от археолог, защото  се предполага, че по време на изкопните работи, особено в зоната до бившия Нармаг, може да изскочат останките на античния Филипопол.

От ул. „Патриарх Евтимий”, където се намира хотел „България”, до хотел „Одеон” паважът ще се изравни с тротоарите, както в пешеходната зона в „Капана”. Паркирането ще се забрани, но търговските обекти и жилищните сгради ще имат възможност за транспортно обслужване.

Местата за паркиране на ул. „Отец Паисий” се намаляват.  След като приключи ремонтът, ще се въведе успоредно паркиране в синя зона. Служебните абонаменти до ресторант „Крушата” отпадат, а местата ще се използват за платен краткотраен престой. Паркингът до Археологическия подлез от страна на Главната ще бъде премахнат, предупреди кметът.  

Иван Тотев допълни, че от ул. „Отец  Паисий” започва изпълнението на строителната програма на община Пловдив, за която в бюджета е планирана рекордната сума от 86 млн. лева. Сезонът го позволява, времето е хубаво, отбеляза кметът. /Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?