Следвайте ни

Отварят три детски градини за 450 малчугани в Пловдив

До края на януари завършват ДГ "Перуника", през лятото - новата забавачка на бул. "Александър Стамболийски"

viber icon

Три детски градини ще бъдат отворени през тази година в Пловдив, след като приключи строителството. Това са ДГ „Перуника” с 6 групи на ул. „Марагидик” в район „Централен” и  новите  забавачки на бул. „Александър Стамболийски” с 8 групи в „Южен” и на ул. „Богомил” за 4 групи в „Източен”. Най-малко 450  деца ще прекрачат прага на комфортните и уютни занимални. 

Още две детски заведения  - ДГ "Каменица" и ДГ "Зорница" ще започнат да се строят напролет, след като избраните изпълнители подготвят проекти. Други пет забавачки ще се финансират от държавния бюджет по проект на общината, одобрен от МОН.

 

До края на януари ще бъдат  завършени  строителните работи в ДГ „Перуника”. Монтирани са  всички инсталации,  мивки и санитарни възли, сградата е санирана, изграден е покривът на басейна, по който имаше допълнителна работа, стаите са боядисани в  пъстри цветове – цикламено, резедаво, бяло, зелено, а тези дни пристигат люлки и пързалки  за детските площадки, разказа техническият ръководител на обекта от фирма „Парсек” Петя Петкова. От Испания е доставена ударопоглъщаща настилка във вид на гумени стърготини, върху които ще положат зелена като трева настилка. Детската градина ще заработи, след като друга фирма монтира  обзавеждането и се подпише акт 16. 

Ударно се работи на бъдещата детска градина на бул. „Александър Стамболийски”, която се изгражда  до гимназията по машиностроене.   Строителите от фирма „Запрянов 03”  са разчистили тонове бетон, пръст и боклуци от терена, в който години наред стърчеше незавършен строеж, налели са фундамент, включително на плувен басейн, подова плоча и стени и монтират 20 метра висок кулокран, за да вдигнат двуетажна сграда. Обектът е започнат на 28 ноември със срок осем месеца. Градината ще има четири детски площадки катерушки и пясъчници.

Спазваме графика, в края на юни – в началото на юли ще завършим детската градина, увери техническият ръководител Асен Трифонов. Той и бригадата му  са построили ДГ „Чайка”, работили са и по санирането на ДЯ „Детски смях”, която беше завършена миналата година. 

Престой  имаше на забавачката на ул. „Богомил”, която строи фирма „Саграда”. За детската градина бяха отпуснати допълнителни  средства заради неточности в проекта. В момента се работи , каза зам.-кметът Пламен Райчев. По договор срокът за изпълнение е 260 дни и  в началото на тази година забавачката  трябва да бъде завършена, тъй като строежът започна на 1 юни.

Снимки от Наташа Манева

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Сияна

Сияна

05.01.2021 | 07:50

Айде почнете да пишете и имената на архитектите на градините, после да знаем кой да псуваме и кой да хвалим...

Отговори
1 0
Един съвет -ЩЕ. убива всеки управник

Един съвет -ЩЕ. убива всеки управник

05.01.2021 | 07:38

Пак ЩЕ.Не казвай хоп преди да скочиш.Първо напълно ги направи и след това се хвали.И ходи да им режеш лентите колкото си искаш.Тогава заслужено ще обираш лаврите.А сега си само пара в свирката. Ти пиари нямаш ли ,да те научат ,като не знаеш. Няма нищо срамно да се допитваш до професионалисти.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?