49

Отварят Римския форум - север за пловдивчани и туристи ВИДЕО

Жителите на Пловдив и туристите вече ще могат да се разхождат по античната улица на древния Филипопол, след като в ранния следобед кметът Здравко Димитров официално откри обновения паметник на културата Римски форум - север. На събитието пристигна почти целия екип -зам. -кметовете Пламен Райчев, Пламен Панов, Георги Титюков, Тодор Чонов, Йордан Ставрев.  

Археологическите останки на още една част от римския площад са напълно възстановени.

Огромни усилия са положени от екипа реставратори, архитекти и строители. Проектът на емблематичния пловдивски архитект Румян Пройкова е изпълнен от фирма "Драгиев и ко" като част от благоустрояването на пл. "Централен"и струва 1,8 млн. лева.

Античната перла на Филипопол е включена в туристическия маршрут на Пловдив като един от древните паметници, изграждан през 1 - 2 век. 

Римския форум – север е още едно зрънце в перлената огърлица на Пловдив – така авторът на проекта арх. Румяна Пройкова нарече  паметника на културата, разположен от северната страна на Централна поща.

Археологът Мая Мартинова обобщи, че експонираната част на древния площад на Филипопол е резултат на 20-годишните усилия на екипа. 

 

Заедно с кмета те прерязаха лентата,

след което Здравко Димитров и кметът на район "Централен" Георги Стаменов лиснаха менчето с вода като символ на успешния финал.

Римския форум – север има пешеходна връзка с Епископската базилика, където се съхраняват уникалните цветни мозайки от 4 -5 век, напомни Здравко Димитров, който с интерес се разходи покрай древните колони и зидове и разгледа почетния императорски надпис на Марк Аврелий и Хераида,

разкрит по време на археологическите разкопки.

Северната част на форума има връзка и с Одеона, където е заседавал  Градския съвет на Филипопол. В съседство  са разкрити и останките от древната библиотека. Част от артефактите са изложени в Археологическия музей. 

Следващата стъпка е реставрацията на Римския форум – изток и юг, които още се наричат „дупки”. Проектът  на община Пловдив, който представя тези части на площада на Филипопол в целия им блясък, беше внесен в НИНКН през есента на миналата година, забележките са отстранени, направени са корекции  и утре предстои среща на проектантите с екипа на Института, обясни Пламен Панов.

В пространството от източната страна на пощата откъм бул. „Цар Борис III Обединител” са направени археологически проучвания. Форум -юг срещу хотел „Тримонциум” е изследван преди години. 

Общината ще търси възможност да кандидатства за европейско финансиране,, след като НИНКН одобри проекта. Здравко Димитров увери, че скоро ще бъде отворен и Одеонът, на чиято сцена преди години се провеждаха концерти.

Предстои да започне реставрацията на археологическите комплекси Източна порта на Филипопол и Небет тепе. 

 

 

 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
757

757

19.04.2022 | 20:57

Всичко е лъжа и фалшива показност обекта е разкопан от покойния здравко каров и мина боспачиева. Пенсионерката мартинова от стария град няма почти никакъв принос

Отговори
2 0
Дии

Дии

19.04.2022 | 19:12

Много яки колони. Явно някой е направил калъп и ги леят на конвейер. Малко е кич ама кой може да каже имало ли е колони едно време или е нямало. Пък и от хубав бял цимент ги правят. Красота.

Отговори
3 1
Марк Аврелий Бойковски

Марк Аврелий Бойковски

19.04.2022 | 20:51

Айде Бай Ганю да взима гегата а да пасе овцете на Форум Север! Ми той и без това освен за чобанин друго не става!

Отговори
2 1
Археолозите

Археолозите

19.04.2022 | 21:03

Марк, ти си силно неук

Отговори
0 2
Хан Кубрат

Хан Кубрат

19.04.2022 | 18:04

Запомнете ги, Крадците на пловдив след маминия!

Отговори
6 1
експерт

експерт

19.04.2022 | 14:58

От това по-голям хаос не съм виждал! Едни безхаберници облечени във власт на общински съветници се разхождат и една камара репортери(мълчаливи мисирки) ги снимат

Отговори
7 1
Котис 1

Котис 1

19.04.2022 | 18:24

Къде са другите 5 от крадливите 9глави на крадливия змей горянин от Бойко во! А Боеко, къде е?Ми и Мамения го няма! Ми крадливата Мендоса и чичо Пачо, антикомуниста къде да? Айде закривайте тази крадлива общинска паплач!

Отговори
3 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?