4020

Отрязват 69 дървета на ул. "Царевец", след това залесяват нови

Предстоящото разширение на ул. “Царевец”  ще доведе до масова сеч на дървета, след което предстои залесяване. Второто платно ще се изгражда от западната страна на улицата между бул. “Хаджи Димитър” и Пешерско шосе, където най- напред ще прекарват обходен колектор. 

“По проект, одобрен от ЕСУТ, трябва да бъдат отрязани 69 дървета, от които 39  са в лошо състояние, а 30 попадат в трасето. Лично аз съжалявам за 10 дървета, от които 5 са чинари и са в прекрасно състояние”,  обясни арх. Станимир Шаламанов.

Темата беше обсъдена тази вечер на срещата с граждани в район “Западен”, организирана от кмета на района Тони Стойчева.  


Арх. Шаламанов увери, че повечето дървета, които ще се изсекат, са изсъхнали, с хралупи и наклонени.

На мястото на отрязаната растителност ще бъдат засадени 96 нови дървета - широколистни, включително и чинари, и иглолистни, 1648 храсти, 2800 цветя.

Арх. Шаламанов покани гражданите, ако желаят, заедно с него да огледат всяко дърво. Подчерта, че за всяко дърво е направена експертна оценка, описани са едно по едно, и са направили всичко възможно, за да запазят повече дървета. Даде пример с велоалеята, която са преместили встрани - все едно се гърчи, за да не изсичат здрави дървета.

Ландшафтният архитект предупреди, че при строителството трябва много да се внимава да не се увреди кореновата система. И тъй като асфалтовата настилка не е като паваж, който пропуска водата, около всеки чинар  ще се прави бетонен пояс с мембрана и напречни тръби на напоителна система.

Второто платно ще е с 2 ленти, както и старото, с 2 метра разделителна ивица, тротоар и велоалея. Името на бившия кмет Здравко Димитров се завъртя по време на дискусията, защото заради неговия  имот - търговски център до кръстовището с ул. “Солунска” - велоалеята се прекъсва. Припомниха, че ПУП беше одобрен, когато Зико беше районен кмет. Тогава да изчезнали и зелените площи до големия блок до “Каспела”.  “С този ПУП пред блока ни беше предвидено вместо зелена площ обществено застрояване. Изтърпяхме “Ескада” под прозорците, стачкувахме, въпреки че не постигнахме нищо. Събориха я и сега ще се строи на това място 5- етажна сграда”, оплакаха се граждани. 

А арх . Шаламанов разказа как след 8 заседания съдът отхвърли жалбата срещу ПУП на една гражданка, а нея накара да плати разноски 4000 лева. “Бях на среща с гражданите, казах им да продължават да се борят за правата. Имаше 8 яки мъже, но те се уплашиха”, спомни Шаламанов

Но посъветва хората да обжалват плана.

Тони Стойчева увери, че ул. “Царевец” няма да се оголи, и че ще има контрол, докато върви реконструкцията.


Снимки от Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
3.3/5 от 7 оценки
3.3/5 от 7 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
22 коментара
Тони Найка

Тони Найка

21.01.2024 | 17:03

Няма лошо, но наистина новите дървета да са повече от колкото старите! Реновацията и разширенията не са лоши неща, но няма как да се окажат влияние на трафика. Нови пътни връзки/свързаност между пещерско шосе и 6-ти септември. Продължаване на бул. Свобода до ул. Рая !

Отговори
1 0
Гражданин

Гражданин

19.01.2024 | 21:28

Кметицата на район "Западен" ще загроби района. Няма възможност да свърши нещо сама. Жалко ,че подведе избирателите си. Етно е да протестираш друго е да направиш обещаното.

Отговори
0 0
Поздравления

Поздравления

19.01.2024 | 11:27

Прагматични решения, дърветата трябва да се подържат и при тях трябва да има Н - допустима височина както е при сградите, например до Н - височина да върха 10 м. та дори и по малко до 7- 8 м. Големите дървета развиват мощна коренова система която разваля настилките . Пред блока ни дърветата са с височина до осмия етаж, какво значи това е с Н над 20-24 м. Ако вятър ги събори ще направят , не искам да си представям .... какво . Закон за дърветата в градски условия, .... дърветата са за парковете

Отговори
4 1
Стойна

Стойна

19.01.2024 | 07:08

А бе Шаламанов след изборите ли станаха хралупите? Двайсет години ти слушаме глупoстите. Със Стойничка сте идеалната двойка. Властта ви действа като Виaгра в Западен!

Отговори
7 2
Подкрепям

Подкрепям

19.01.2024 | 07:03

Редовно минавам по Царевец и дърветата са в много лошо състояние заради години без поддръжка. Расли са настрани и пречат на платното на улицата. Освен това имат огромни коренови системи, което е недопустимо за градска среда. Някои дървета даже са с 3-4 метрова обиколка. И аз съм за да има дървета, но не такива без поддръжка. Така че да, нека да ги режат и да ги сменят с нови

Отговори
4 4
ивана

ивана

19.01.2024 | 06:35

браво на дейната кметица, за разлика от тази в северен, дето още не е ясно какво прави....не че има капацитета....

Отговори
4 3
Нормално

Нормално

19.01.2024 | 07:10

Тиха спалня - шумен офис

Отговори
5 0
ytutyu

ytutyu

18.01.2024 | 23:12

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички~----- https://da.gd/mbiox

Отговори
0 5
Стойна от Царимир

Стойна от Царимир

18.01.2024 | 22:50

Утрепка си Тони утрепка внедрена и платена от Иван Тотев

Отговори
4 7
Стойна от Царимир

Стойна от Царимир

18.01.2024 | 22:49

ПОНИ, НЯМА ЛИ ДА ЛАЕШ ДА ПРОТЕСТИРАШ ? ИЛИ ВСИЧКО Е ТОЧНО ВЕЧЕ

Отговори
4 4
МАЙ МУНСКИ ЛАЙ НА

МАЙ МУНСКИ ЛАЙ НА

18.01.2024 | 22:23

НИКОЙ! НЕМА ПРАВО ДА МЕ ГЛЕДА В ОЧИТЕ, АКО АС НЕ МУ КАЖЕМ! ЩЕ ВИ ОПУЛИМ ВСИЧКИТЕ!

Отговори
0 4

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?