Следвайте ни

Отровното трио атакува Минеков за Тютюневия град

viber icon

Отровното трио отправя критики към министъра на културата по повод на забавените процедури за приемане на специфичните правила  за Тютюневия град, което забавя инвестициите в този квартал и превръщането му в привлекателно място в Пловдив. 

Правилата все още не са одобрени, става ясно  от отговора на министъра  на културата проф . Велислав Минеков по повод питането на  депутатите от "Изправи се., БГ!Ние идваме!" Мария Капон и Николай Хаджигенов. 

Ето и становището на Отровното трио, изпратено до "Марица": 

"Какво се случва с „Тютюнев град“ в централната част  на Пловдив пет години след опожаряването на Тютюневите складове? НИЩО.

Инициативата за цялостна архитектурна концепция за развитието му, подета от „Сдружение Тютюнев град - Пловдив“, буксува в административни процедури между Министерството на културата, НИНКН и Община Пловдив.

Докато институциите се страхуват да вземат решение за реконструкция и преустройство на тази зона в сърцето на града, сградите със статут на групов археологически и архитектурно-строителен паметник на културата продължават да се рушат и да създават опасност за жителите и гостите на най-стария жив град в Европа.  

Общественото недоволство след пожара през 2016 г. и пороците в опазването на културно-археологическото ни наследство, предизвика гражданска инициатива за извеждане на казуса от опеката на институциите.

„Сдружение Тютюнев град - Пловдив“ изработи идеен проект с правила за проектиране и развитие на територията, които въвеждат критерии за реконструкция на обектите с културна стойност, определя допустими параметри и обща визия за застрояване и преустройство, с цел съхраняване на историческата стойност на квартала.

Концепцията е представена пред Министерството на културата и НИНКН и е обсъждана многократно между собствениците на имоти и сгради с експерти от институциите. Въпреки това и до момента няма решение за съдбата на „Тютюнев град“, а Министерството на културата дава противоречиви и напълно изключващи се указания, които блокират развитието на квартала, в т.ч. и изпълнение на  предписанията на Община Пловдив и РДНСК за обезопасяване на опасни сгради в района.

На въпроса на Мария Капон и Николай Хаджигенов за официална позиция на министерството за развитието на „Тютюнев град“, МК отговаря бланкетно за процедурите и проведени разговори с Община Пловдив, без визия, срокове и мерки за възраждането на квартала и превръщането му в привлекателна и безопасна територия за граждани и туристи"

От Отровното трио подчертават:

„За нас е необяснимо да се взема под внимание единствено становището на лидираната от ГЕРБ Община Пловдив, която до момента не показва способност за решаване на проблема.

„Нежеланието да се използва или поне изслуша капацитета на гражданското общество за емблематичен за културата на Пловдив въпрос, приемаме като прехвърляне на ангажимент към редовен кабинет с по-дълъг хоризонт на дейност. Информирани сме за административния ред и правните обстоятелства и отговорът на министъра не ни обогатява в този аспект. Вярваме, че неглижирането на въпрос с такова значение за хилядолетен град, като Пловдив, не е плод на субективни преценки“, коментира  Мария Капон.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

некадърни популистки заигравания

некадърни популистки заигравания

05.08.2021 | 23:50

От КАПОНското кудкудякане на вечната ЛЕСНА тематика за ТЮТЮНА (1-частни; 2-"обобществени"; 3-реПРИВАТИЗИРАНИ за жълти стотинки понастоящем) някой може ли да познае какво ще бъде резултатчето, ПРАКТИЧЕСКОТО . . . ??? Голяма, средна или микро ДУПКА Ф МОРЕТО? Че къде бяфте "радетелите", радетелките с вашите радетелчета когато му БЕШЕ ВРЕМЕТО = = = преди опожаряването? Преди разпродажбата? Когато сградите си бяха с покриви и с гредореди, и си бяха НАШИ а? А??? Сега на частника с Нотар. Актче за имотчето и за мястото за сметка на обществото ли ще му уреждаш ДАЛАВЕРАТА, ма како? Я сус!

Отговори
2 0
123

123

05.08.2021 | 17:56

Интересът и фесът , а !?! В Пловдив винаги ще бъде така - личният интерес над обществения ! А можеше тези огромни сгради да приютят някои от музеите например - нито Археологическият , нито Историческият имат достойни за колекциите им сгради , или пък арт квартал - но интересът , алчният интерес !

Отговори
12 0
намръщенЪ

намръщенЪ

05.08.2021 | 17:32

ТЮТЮНЕВИЯТ ГРАД пречи на много ПД-хищници(избягвам думата "акули", тук няма море) с различен цвят и политически убеждения, но с еднакви интереси тук да "поникне" нещо, от което те ще извлекат облага. Складове ще се запалват(уж случайно), ще пречат, подставени лица ще протестрита че пречат на едно или друго и така докато не се види сметката на целия комплекс и се освободи (поне) триъгълникът убл."Христо Ботев"-ул."Иван Вазов"-ул."Ав.Велешки"(бивша ул."Н.Вапцаров") и там да поникнат я хотели, я Мол или Бог знае какво. Дори когато съм бил в бивши ГДР и Чехословакия съм пушил ПЛОВДИВСКИ цигари(интересно, че най-скъпата марка в Чехословакия бе местната "Спарта", "Родопи"-те бяха нещо като "среден клас", а "БТ"кутия средно с 10 стотинки ПО-ЕВТИНИ от тук - в България бяха 1.20, там от магазин 10 коруни, от ресторан +10% надценка). Сега няма ни една ПД.марка :(

Отговори
12 0
джони

джони

05.08.2021 | 23:03

сега няма ни една бг марка

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?