Следвайте ни

Отредиха 10 дка за училище "Драган Манчов"

viber icon

Единодушно и без никакви възражения Общинският съвет преобразува на вчерашната сесия петте декара на ул. ”Кръстю Раковски” от частна общинска в публична общинска собственост с предназначение строеж на училище. Идеята на кмета Здравко Димитров  за нова сграда за ОУ „Драган Манчов” беше подкрепена от всички политически групи без изключение.

Теренът се намира в ЖК „Парк Отдих и култура” в район „Западен” и се обединява със съседния парцел, който също е с площ пет декара. Така разполагаме с 10 дка земя, достатъчна да се изгради хубава  сграда, с двор и физкултурен салон за основно училище, каквото е „Драган Манчов”, обясни ресорният зам.-кмет Стефан Стоянов.

Сега училището дели една сграда с Математическата гимназия, за която от години  безуспешно се търсеше възможност за разширяване.  Този опит си остава обаче във „фризера”, тъй като са необходими огромни средства, а ги няма. Здравко Димитров обясни, че са разчитали  на държавното финансиране, но и в републиканския бюджет няма пари. Отказаха ни и това е обяснимо - все пак трябва да се простираме според чергата, отбеляза кметът.

Максималната сума за нова училищна сграда, която се отпуска по програмата на МОН, е 5 млн. лева. Строителството  струва  многократно повече, което означава, че ако общината реши да финансира такъв обект, трябва да похарчи целия си бюджет за капиталови разходи, което е невъзможно,  потвърди Стефан Стоянов.

Затова в общината са решили  да кандидатстват  за финансиране с проект за нова сграда на ОУ „Драган Манчов”, което е по-малко от МГ „Акад. Кирил Попов”. Тепърва ще се търси източник за набавяне на средства. Един ден - след като основното училище се премести на ул. „Кр. Раковски” - Математическата ще ползва  цялата сграда. Тя е достатъчна за гимназията, счита Стефан Стоянов.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?