49
Следвайте ни

Отпуснаха 9 милиона за Концертна зала в Пловдив

viber icon

9,7 милиона лева ще бъдат отпуснати за ремонта на Концертна зала в Пловдив. Това обяви по време на парламентарния контрол министърът на културата Атанас Атанасов. Средствата са предвидени в новия бюджет за 2022 г.

Концертна зала е под ключ най-малко 4 години, след като РЗИ-Пловдив установи, че музикантите и певците подготвят концертите си в нарушение на санитарно-хигиенните правила. Гримьорните са в окаяно състояние, отвсякъде има течове. Дружеството няма къде да съхранява костюмите и инструментите си.

Няколко години подред ръководството на Пловдивската опера настояваше без резултат да започне ремонтът.

Арх. Илко Николов от фондация  „Дом за Пловдивската опера“ изрази задоволство, че едно от техните искания получава благоприятен развой. 

 „Това беше ангажимент, поет от предишния министър на културата Велислав Минеков при подписването на меморандума в Пловдив“, отбеляза арх. Николов.

Той счита, че с осигуряването на финансирането има всички основания да се обяви обществена поръчка за избор на изпълнител на строително монтажните работи.

"За реконструкцията на Концертна зала е изготвен работен проект, който е съгласуван с всички компетентни институции, и е издадено строително разрешение. Остава да се изготви тръжна документация и да се обяви търг“, коментира  арх. Николов. Той е председател на пловдивската организация на САБ и от години се бори за ремонт на Концертна зала и изграждане на сграда за Операта в Пловдив, или както условно нарекоха бъдещата дейност - Център за сценично - танцово изкуство. 

Проектът за залата е изработен от проф. арх. Бойко Кадинов, който наскоро беше назначен за зам.-министър на културата. 

Арх. Николов напомни, че пловдивчани очакват общината да определи терен за изграждане на Опера. При подписването на меморандума кметът Здравко Димитров беше поел ангажимент да се избере подходящо място и да проведе международен конкурс за идеен проект. Служебният министър е обещал на общината тогава 300 000 лева за проектиране. 

„Редно е като за начало да се определи терен. Продължваме да чакаме и дано този път да не е напразно“, допълни арх. Илко Николов. 

 

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

само питам

само питам

14.01.2022 | 17:43

абе ей, вие нормални ли сте, една детска градина се строи за 4 милиона, а вие ще правите ремонт за 9 милиона на една зала????алооооо, кой пак ще краде???

Отговори
1 1
Вера

Вера

14.01.2022 | 13:34

Отпуснете още 9000 и направете един сносен билетен център. Този павилион за банички пред общината, който сте кръстили билетен център, е срамен и обиден. Как да си купи билети човек в дъжд, сняг, вятър. Да не говорим, че няма къде да видиш изложена програма. То и на театъра билетния център не е първа хубост, но поне е на закрито и можеш да разгледаш програмата.

Отговори
5 1
222

222

14.01.2022 | 12:13

този дето е измел едно читалище му позволиха да се обади след 1 месец

Отговори
5 4
Тиква

Тиква

14.01.2022 | 13:07

Не е паркирал крадените коли на Маргина все пак, читалище е помел. Тиква проста гербаджийска.

Отговори
4 4
222 до засегнат соросоид

222 до засегнат соросоид

14.01.2022 | 14:36

Биография на министър в България от ПП - работил в пицария в чужбина, разнасял пици и забавлявал посетителите в заведението, завършил курс за актьор, свири на китара и помогнал за ремонта на едно читалище с пари от чужди фондации. Това ли са според теб условията да станеш министър - това е подригравка с цялата културна общност, поне да го бяха направили шеф на отдел или нещо подобно. Показател за мислинето и културата на този който го е назначил. Иначе момчето изглежда интелигентно, още дума не сме чули от него.

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?