Следвайте ни

Премията от "Мелина Меркури" пак за "наши хора"

viber icon

Трите милиона лева от премията „Мелина Меркури” ще бъдат харчени в продължение на две години. Така се търси устойчивост на проектите за времето, когато парите свършат, обясняват от фондация "Пловдив 2019". За 2020 г. бе публикувана отворената покана "Наследство" за идеи за прояви, която веднага предизвика скандал. 24 пловдивски творци написаха протестно писмо, в което искат да се променят правилата за съфинансиране. Фондацията иска то да е 60% за проект до 450 хил. лева, 50% за тези до 70 хил. и 30% за тези до 10 хиляди. Независимите творци настояват процентите да паднат на 30, 20 и 10, както е било досега.

Артистичният директор на Пловдив 2019 Светлана Куюмджиева подчерта, че така се търси устойчивост на проектите. „Не е редно тези, които искат пари от нас, да поставят условията”, казва тя. Творците подозират, че критериите са направени така, че да бъдат давани пари на точно определени хора.

Фотографката Соня Станкова е подкрепила писмото, без да кандидатства за "Наследство". „Не ми харесва подходът в избора. Става въпрос за големи проекти и големи пари, и в един момент дребните хора нищо не могат да направят. С парите за Международните фотографски срещи накрая си пълен аут! Чудиш се рамки ли да вземеш, какво ли”, обяснява Станкова. И посочи абсурда колко много пари се дават за проекти, посветени на кирилицата. Антон Карагьозов от ФР „Рома” не знае ще кандидатства ли с проект. „Още не сме го измислили. Подкрепихме писмото, защото искането за съфинансиране е високо”, казва той.

Снежана Фурнаджиева от ДПХ подчертава, че дружеството търси средства в най-долната граница. „Искахме 16 000 лева, те ни дадоха 6000 за пленер с чужденци! С тях материали ли да купим? Със сандвичи ли да  ги храним”, пита Фурнаджиева.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?