Следвайте ни

Отнемат лиценза на фирма, стоварила тонове шлака в Прослав

viber icon

Близо 111 тона опасна шлака са били транспортирани от Свищов до Пловдив по времето, когато шеф на местната екоинспекция беше Стефан Шилев. Трансферът е извършен в края на 2017 г. до площадка на софийската фирма „Еко трейдинг къмпани” ООД в Прослав, която има разрешение за дейности с отпадъци. Това става ясно от отчет на РИОСВ - Велико Търново. „Еко трейдинг къмпани” е един от големите контрагенти при изкупуването на отпадък от завода за акумулатори „Монбат”, свързан с братята Пламен и Атанас Бобокови.

Преди дни пловдивската екоинспекция е започнала две процедури срещу "Еко трейдинг къмпани". Едната е за отнемане на разрешение за дейности по отпадъците, дадено с Решение № 09-ДО-11-00/23.08.2016 г. и Решение № 09-ДО-1111-01/23.12.2016 г. А втората процедура е по налагане на принудителна административна мярка по реда на чл. 129, ал. 1 и ал. 2, във връзка с чл. 128, т. 2 и т. 3 и чл. 126 от Закона за управление на отпадъците.

От РИОСВ - Пловдив потвърдиха, но отказаха да назоват причината за задействане на процедурата по отнемане на лиценза на фирмата, докато тя не бъде известена официално. След това от столичното дружество могат да обжалват, ако преценят.

Проверка на „Марица” установи, че „Еко трейдинг къмпани” има издадено наказателно постановление от септември м.г. за това, че води невярна отчетност. Наложената й санкция е от пловдивските екоинспектори и е в размер на 2000 лева. 

Името на компанията се прочу през 2017 г., когато гръмна скандал, че е стоварила около 111 тона шлака в Западната индустриална зона на Свищов. Това стана по сигнал на кмета на града, а неофициално се твърдеше, че

отпадъкът е от завода за производство на акумулатори „Монбат”

в Монтана.

След проверката РИОСВ - Велико Търново нареди на „Еко трейдинг къмпани” да почисти опасния отпадък, като предписанието беше дружеството да предаде шлаката за последващо третиране на дружества, притежаващи разрешение или комплексно разрешително за дейности с отпадъци по реда на Закона за управление на отпадъците.

Тогава нерегламентирано изхвърлените опасни отпадъци са почистени и извозени до площадка в Пловдив, за която „Еко трейдинг къмпани“ ООД има издадено разрешение за дейности с отпадъци, става ясно от официално съобщение на РИОСВ - Велико Търново, в сайта на институцията.

Проверката тогава установила, че след почистването на опасните отпадъци площадката, върху която са били изхвърлени в Свищов, е с бетонна (непропусклива) повърхност, което е благоприятен факт и елиминирала вероятността от замърсяване на почви и подземни води в района.

На 8 ноември 2017 г. за констатираното

нерегламентирано изхвърляне на опасни отпадъци

на „Еко трейдинг къмпани“ ООД е бил съставен и връчен акт за установено административно нарушение.

Пред „Марица” представляващият компанията Любен Николов заяви, че не са информирани за предприетата процедура по отнемане на разрешителното от РИОСВ - Пловдив. Той обясни, че не са проверявани преди празниците, когато екоинспектори от Велико Търново пристигнаха в Пловдив и съвместно с прокуратурата и полиция инспектираха частни ниви за "депонирани" опасни отпадъци.  

Николов е категоричен, че фирмата съдейства на институциите при всяка проверка. Той не коментира подробности за откритата шлака в Свищов, като заяви, че компанията е обжалвала пред съда наложения акт и той е бил отменен от съда, тъй като фирмата нямала никаква вина. Впоследствие от „Еко трейдинг къмпани“ ООД си потърсили правата пред съда за уронения престиж, обясни Николов и заяви, че ще продължат да го правят при всеки опит за опетняване на името на компанията.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Виктор

Виктор

07.01.2021 | 09:03

С 2000 лева глоба дори няма да стигнат за събирането и извозването на отпадаците на подгодящо място. За такива брутални нарушения трябват брутални наказания, а не гербаджанащина и замазване.

Отговори
2 1
Тони

Тони

07.01.2021 | 08:01

Нали Бащицата се бие в гърдите, че произвеждаме акумулаторите на целия Европейски Съюз, а сега да съберат шлаката и да му я закарат в Банкя. То ако е много хубав този завод няма да го направят тук западняците, не са толкова прости.

Отговори
4 1
Ццц

Ццц

07.01.2021 | 07:57

Е от тази по-голяма наглост по Света надали има, хем си в нарушение на закона и замърсяваш земята с опасни отпадъци, хем съдиш държавата за това. Тия са за трепване, не за съд.

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?