Следвайте ни

Отложиха старта на Занаятчийското училище в Стария град

viber icon

Занаятчийското училище, което трябваше да стартира в събота  в Стария град,  се отлага за неопределено време.  СОVID-19 спъна уникалния проект на Община Пловдив и Регионалната занаятчийска камара, финансиран от Министерството на културата с цел да стимулира туризма.

Двама от водещите сътрудници на проекта са покосени от вируса и са в карантина. „Изключително неприятно е, но решихме да не рискуваме с коварното заболяване и да изчакаме, докато колежките оздравеят и пикът премине“, обясни  за „Марица“ председателят на камарата Тони  Симидчиева. Тя  сподели, че много съжалява за принудителното отлагане на старта, който беше подготвен с голямо вдъхновение.  

Интересът към училището е огромен. Близо 100 деца се записали до този момент да се обучават на занаяти и са ангажирани 20 майстори. Всички са уведомени за промяната  в организацията.

Двадесет традиционни български занаята ще се преподават в 20 къщи в Стария град. Оказа се, че най-голям интерес има към грънчарството и керамиката.  Учениците ще се обучават как се изработват плъстени изделия и какви изумителни и оригинални неща може да се получат от царевична шума и кожа, ако овладееш тайните на занаятчийското майсторство. В проекта са включени уроци по дърворезба, иконопис, пекарство.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?