Следвайте ни

Отличниците в Техническия – в компютърни системи и технологии

viber icon

Специалността „Компютърни системи и технологии” е с най-висок бал на първото класиране във филиала на Техническия университет в Пловдив, съобщи зам.-директорът по учебната дейност доц. Въльо Николов. На второ място се нарежда „Електроника”. ТОП5 дооформят специалностите „Автоматика, информатика и управляваща техника”, „Електротехника” и „Транспортна техника и технологии”. 

И в петте балът на последните приети се движи между 20 и 21, каза доц. Николов. Ако са удовлетворени от класирането, приетите могат да се запишат до края на тази седмица. Срокът изтича в петък. 

За да не се лутат да събират нужните документи поединично, от вуза са подготвили „пакети” с всичко необходимо, които се предлагат в книжарниците около филиала. Срещу 10 лева така от раз новоприетите студенти се снабдяват с формуляра за записване, Студентска книжка, лична карта, уверение и именник. 

Който не се е записал, автоматично играе за преразпределянето на местата на второ класиране. Йонко Ганев от Стара Загора е сред тези, които ще си пробват шансовете на втори тур. Момчето се цели в най-желаната специалност, която е и с най-висок бал – „Компютърни системи и технологии”. 38 стотни обаче не му стигнали да се подреди сред приетите в нея. Постигнатият сбор му стига само за второто желание – „Индустриален мениджмънт”. 

 Йонко е държал предварителния изпит по математика, на който  изкарал 4,20. Тъй като на матурата в гимназията има 5,20, се отказал да ходи и на редовната кампания. Използва оценката от държавния зрелостен изпит, въпреки че при балообразуването тя не се утроява като бележката от приемен изпит във вуза, а се умножава по коефициент 2,9. 

Макар да не знаят къде точно ще бъде приет, днес по обяд  Йонко и майка му купиха комплект за записване – доволни, че момчето ще е студент наесен при всички случаи, дори и да не е може да се класира за най-желаната специалност. 

Голяма част от кандидатите се презапасяват двойно – имат висока оценка от матура, но въпреки това се явяват и на приемен изпит, за да се пробват за повече, каза доц. Николов. Много често обаче опират пак до бележката от гимназията, тъй като тя се оказва по-висока от тази в кампанията на вуза, въпреки стремежа на ръководството да се дават задачи със сложността на тези от държавните зрелостни изпити. 

Зам.-директорът по учебната дейност добави, че тази година има повече кандидати да учат във филиала на Техническия университет в Пловдив. Местата са колкото държавния прием миналата година, така че от вуза очакват да се направи добър подбор на младежите с повече знания. 

Второто класиране ще бъде ясно на 18 юли. От днес се приемат и молби за настаняване в студентските общежития. За тях се кандидатства до 21 август.

Освен да заявят желание за място там със стандартния формуляр-декларация, кандидатите трябва да подадат удостоверение за доход на родителите за първото полугодие на тази година. Иска се също уверение за учащи братя и сестри, както и уверение за постигнатия състезателен бал от приемната кампания. /Марица.бг

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?