49

Отличиха наръчник за дърветата в Пловдив

Пловдивски проект е големият фаворит в конкурса „Градолюбители" от поредицата "Капитал Градове". Става дума за „Наръчник за декоративни дървета в градска среда - засаждане, грижи и резитба" на екип с ръководител ландшафтен архитект Невена Цветкова (Пачеджиева) от Пловдив. Идеята е да се създаде съвременен учебник за парково строителство за това кога и как е необходимо да се подрязват растителните видове. Постепенно в наръчника е била включена и идеята да се опише кой вид за какъв климат е подходящ. Според екипа у нас, не е създавано подобно помагало от 1989 г. Партньор на  победителя е издателство "Жанет 45" на Манол Пейков, който е поел ангажимента да отпечата и публикува наръчника. Идеята на ландшафтен арх. Цветкова е да изпрати по една бройка на всички 265 общини в страната, за да могат местните администрации да работят по напътствията в него.

Второто място е за проекта "Силата на вятъра в училище" на ученици от VIII до XII клас на професионална гимназия "Петър Парчевич" от Раковски. Замисълът е да се създаде  система за усвояване на енергията на вятъра. С нея ще се захранват електроуреди в гимназията, а работата по реализирането на проекта ще даде възможност на учениците да придобият практически опит в създаването на подобни системи и в екипната работа. Конкурсът „Градолюбители" е резултат от домакинството на Великобритания на конференцията на ООН по климатичните промени COP 26 миналата година.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Васко

Васко

08.12.2022 | 08:23

Колко интересно! Активистка на ДБ наградена от депутат от ДБ! Тази освен да се бута по митинги и да се прави на успешна нищо друго не може! Попитайте колко е успешна в гилдията!

Отговори
2 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?