2374

Откриват уникален парк в центъра на Пловдив за 6 септември

Уникален парк започват да изграждат в центъра на Пловдив на мястото на зелената площ на пл. “Шахбазян”, който се нарича още “Житен пазар”и се намира в подножието на Стария град.

Шефът на фирмата - изпълнител "Проинвестстрой" ЕООД Красимир Донков увери, че ще приключи реконструкцията за 3-4 месеца, въпреки че договорът е за една година.

Амфитеатър и амфитеатрални водни каскади ще има в средата на парка. Проектът на известния пловдивски архитект Едвард Христов предвижда близо 100 места за зрители, шадравани , алеи с керамична настилка, подобна на паваж, озеленяване с жив плет вместо ограда, пейки и детски съоръжения, разказа управителят.

Фирмата е с голям опит в изграждането на паркове и детски площадки в страната и най-вече в София, има собствено производство и доставя детски съоръжения в районите "Централен" и "Източен". 

Символичната копка беше направена от зам- кмета на общината Стефан Стоянов, кмета на “Централен” Георги Стаменов и шефа на общинската дирекция Юлиан Попов.

За куриоз старата тоалетна, която от години е затворена, не е включена в проекта, който се финансира по ОП “Региони в растеж”.

Георги Стаменов счита, че с общински средства тя трябва да бъде съборена и да се построи автоматизирана като в Капана.

Преустройството на парка струва 800 000 лева без ДДС. Целият проект за зоната е 10 млн лв, който се изпълнява тази година.

"Това е една от най-успешните инвестиции в Пловдив. Целият микрорайон е добър пример как трябва да се променя градската среда", коментира Стефан Стоянов. Преди няколко години в зоната между бул. "Кн. Мария Луиза", бул. "Източен", "Марица юг" и ул. "Митрополит Панарет" бяха инвестирани над 20 млн. лева за благоустрояване. В момента се изпълнява вторият етап на строителството. 

"Паркът, който се намира в сърцето на града, ще претърпи пълна промяна. Надявам се, че ще го открием за Празника на Пловдив на 6-ти септември", сподели Георги Стаменов. 

Снимки от Наташа Манева

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Калоян

Калоян

28.04.2022 | 08:00

Крадците пак в действие!

Отговори
1 1
ЗИКО

ЗИКО

27.04.2022 | 17:24

960 000 лв. за три пейки и два храста.Браво кмете!

Отговори
10 1
Бесен

Бесен

27.04.2022 | 15:48

Браво за добрата инициатива. Само не ми е ясно Ст. Стоянов кмет по озеленяване ли е? Щото ако разбира от озеленяване толкова, колкото от образование, то пиши я работата бЕгала.

Отговори
10 1
Спрете да крадете!

Спрете да крадете!

27.04.2022 | 18:24

А Зико и Тотев, къде са!Да не би да си харчат откраднатите пари от Пловдив в Гърция! Пак ни къшят в хладка вода и после кражба на 50%!Вие сте прости и аз съм прост за това се разбираме!

Отговори
6 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?