3906

Откриват почетното консулство на Румъния в Пловдив

Офисът ще ръководи бизнесменът д-р инж. Димитър Белелиев

Почетното консулство на Румъния в Пловдив, ще бъде официално открито на 5 април /петък/, в 11 ч.,  в Конгресния център на Международен панаир Пловдив, където ще бъде и представителството. Лично посланикът на Румъния у нас Н. Пр. Бръндуша Предеску, ще представи почетния консул д-р инж. Димитър Белелиев

През декември 2023 г.  Министерският съвет даде съгласие за откриване на консулски офис на северната ни съседка под тепетата. Почетното консулство ще обхваща територията на областите Пловдив, Ловеч, Габрово, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил.

Д-р инж. Димитър Белелиев е председател на Управителния съвет на Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ), председател на СД на ЦЕРБ ЕАД. През 2020 г. основава "АмонРа Енерджи" АД - един от най-големите сертифицирани центрове за доставка на продукти и предоставяне на решения за соларна енергетика на Балканския полуостров и първата фотоволтаична компания, листната на Българската фондова борса, сегмент BEAM.

Има близо 30-годишен опит като ръководител и инвеститор в енергетиката. От 2002 г. до сега е председател на Съвета на директорите на най-старото и най-голямо българско предприятие за поддръжка на големи генериращи мощности в енергетиката - „Централна енергоремонтна база“ (ЦЕРБ). Председател е на Контролния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България - КРИБ (от 2014 г. до момента), оглавява УС на Сдружение за българско-украинска дружба и сътрудничество, член е на УС на Научно-техническия съюз на енергетиците в България. Магистър по икономика със специалност „енергиен бизнес“ от УНСС в София. Има и докторска степен на тема „Оценка на енергийната сигурност на България“, защитена в УНСС. Автор е на публикации по теми, свързани с енергийната сигурност.

В качеството си на почетен консул д-р инж. Димитър Белелиев ще съдейства за засилване на двустранните търговско-икономически, културни и образователни връзки между България и Румъния.

Преди няколко месеца в интервю за "Марица", той коментира различни казуси на тема енергетика.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
На две магарета сено не може да раздели.

На две магарета сено не може да раздели.

01.04.2024 | 21:10

Ех пуста корупцейке!

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?