Откриват екозавода и без Акт 16

Бойко Борисов реже лентата, в четвъртък започват 72-часови проби

Екозаводът в Шишманци ще бъде открит тържествено в четвъртък, съобщи кметът Славчо Атанасов. Лично премиерът Бойко Борисов ще пререже лентата. Той ще долети с хеликоптер от Сливен и ще кацне на една от площадките, може би в Раковски, обясни градоначалникът след телефонен разговор с министър-председателя. Дядо Николай ще освети цеховете за сортиране на боклука и ферментацията. Сесията на местния парламент, насрочена за същия ден, ще бъде прекратена за два-три часа. Специално за съветниците ще има превоз до Шишманци, за да могат и те да преживеят този дългоочакван миг. След откриването ще има и коктейл. Като си хапнат, съветниците ще се върнат обратно в Пловдив, за да продължат сесията. Първият в страната завод, а може би и на Балканите, тръгва напук на хилядите душмани, коментира въодушевено градоначалникът.

За завода все още не е подписан Акт 16. Приемателната комисия ще дойде в предприятието другия четвъртък. Това не пречи да открием предприятието, тъй като има комплексно разрешително, обясни Атанасов. На 8 октомври ще започнат 72-часовите проби. Първата порция отпадъци - 20 000 тона, ще се возят с камиони. Идеята за претоварна и жп транспорт от фирма „Крепежни изделия" се провали.

Фирмите на Кукленско шосе се вдигнаха на бунт. В момента се обсъжда вариант за претоварна в района на бившия екарисаж.

С предимство в Шишманци ще се преработва пловдивският боклук, но срещу такса от 29 лева за тон. За сметището в Цалапица община Пловдив не плаща такса. За другите общини тя е 14 лева. През следващата година и за депото в Цалапица ще взимаме по 29 лева заради новите изисквания за депониране на отпадъците, поставени в директивите на ЕС, каза кметът. Той обясни, че ще настоява пред консорциум „Екологичен завод" и Общинския съвет таксата за екозавода да бъде намалена за община Раковски.

САМО ЗА 42 МИЛИОНА

Луксът за преработка на битови отпадъци струва около 42 милиона лева. Парите за строежа и оборудването са дадени изцяло от републиканския и общинския бюджет. Според технологията от органичния боклук може да се произвежда компост. Капацитетът на предприятието е 125 000 тона годишно. Пловдив изхвърля приблизително 110 000 тона. Инертните отпадъци, които се отделят след преработката, ще се изхвърлят на депото в съседство. То е с площ 200 декара. Строителството беше възложено от общината през 2002 г. на консорциум „Екологичен завод”. Според договора същият има право да експлоатира завода 35 години.

СЛИВИ ЗА СМЕТ

Най-малко 31 милиона лева ще иска Пловдивската община от правителството в замяна на 100 000 тона софийски бали, които ще се возят на сметището в Цалапица. Комисията трябваше да реши вчера кои проекти да включи в бартера, но заседанието се отложи. Таксата за софийската община е като за другите - 14 лева на тон. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
пепи

пепи

06.10.2009 | 14:22

незнам как ще го открият ако както се чува срещу комплексното разрешително има жалба до съда. но да ни е честито. може и да го закриват после но веднъж открит да ни е честит. апропо премиерът не е твърдял че ще идва да открива незаконни строежи в пловдив това са приказки на кандидат председателя на вмро

Отговори
0 0
Н.Петров

Н.Петров

06.10.2009 | 11:03

Трябва да си много зависим от конюктурата,че да се гордееш с нещо,което от боклук,прави пак боклук или хайде да е почти отново боклук,когато си имал възможността наистина да създадеш нещо,за кето да ти завиждат.При това и пловдивчани ще плащат двойно и тройно нечии частни интереси,но може би пък на пловдивчани точно това да им харесва,така че честито!

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?