Следвайте ни

Откриваме изложбата на „Марица“ за големите дарители ВИДЕО

viber icon

Новата изложба „Дарителите“ на вестник „Марица“ и „Хермес медия“ беше открита официално днес с пресконференция в културен център „Тракарт“. 

Това е седмата изложба от кампанията „Пловдив през годините“. 

"Родният ни град заслужава да пазим миналото. Между будителите и дарителите няма разлика - всички те са просветени, трудолюбиви и щедри", заяви главният редактор на "Марица" Руси Чернев. 

 "Кампанията ни е обърната повече към личността", подчерта  Русана Пашова,  директор на "Хермес медиа". 

Пловдивчани ще могат да разгледат 20-те елегантни пана в Цар-Симеоновата градина в продължение на месец.

Изложбата показва  уникални старинни фотографии и вдъхновяващи примери за благородство.

Проекта реализираме в тясно сътрудничество с изтъкнатия пловдивски писател и изследовател Димитър Райчев. Мимо, както го наричат всички, притежава една от най-големите частни библиотеки. Познанията му върху миналото на града и амбицията да направим заедно най-добрата изложба, правена досега, са основният мотив да издири ценните документи, снимки и истории. 

Изложбата ще разкрие интересни факти за знаменития род Чалъковци, с чиито средства са построени почти всички храмове в Стария град и които изнасят на гърба си борбата за църковна и национална независимост през XIX век.

Ще бъдат представени делата на женските благотворителни дружества „Майчина грижа“ и „Подкрепа“, които в началото на миналия век отварят безплатни трапезарии за бедни деца, летни лагери и лечебни заведения.

Интересен факт е, че Девическата гимназия, където днес се помещава Художествената галерия, е построена с волни пожертвувания на пловдивчани. Мъжката гимназия „Кн. Александър I“ пък е развивала широка социална програма за бедните, но прилежни ученици.

 

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?