Следвайте ни

Обзор 2019: Откриха съкровище от 500 сребърника при изкопни работи в центъра

viber icon

С откриването на съкровище с 500 сребърни и бронзови монети Пловдив напомни за пореден път, че чудесата във вечния град никога няма да свършат.

Към находката може да се прибави и отлично запазена римска мозайка от IV-V век и теракотена статуетка на богинята Венера. На находката се натъкнаха археолозите Елена Божинова и Камен Станев в самия център на града.

Те проверяваха терен до ул. „Леонардо да Винчи", на който ще се строи нова сграда.

Археолозите откриха горяла и рухнала след това късноантична къща. Предполага се, че това е станало по време на готското нашествие.

Голямата кесия със сребърниците е била скрито под една от гредите на покрива. В този древен филипополски дом те се натъкнаха и на друга драма - части от човешки скелет.

Вероятно мъжът е загинал при рухването на горящия си дом, който е бил красив - със стени в синьо, червено, жълто и зелено.

Хилядолетията не са били благосклонни и към теракотената статуетка на богинята Венера.

Находката е висока 30 сантиметра и главата на богинята липсва. Вероятно пловдивската Венера е била част от домашния пантеон във филипополски дом преди 1800 години.

На метри от този трагичен дом е открита римската мозайка от IV-V век. Тя се оказа с площ 15 кв. м и много напомня тази от прочутата сграда Ейрене пред южния вход на Тунела.

Подовите пана съдържат същите геометрични орнаменти, което говори за съществуването на филипополска школа в мозайките.

„Твърде вероятно е едно и също ателие да е направило всички мозайки в града", каза археоложката Елена Божинова.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?