Откриха симпозиума за Юнаците

Праисторически симпозиум бе открит вчера в Пазарджик. Специално за събитието от Русия пристигна ръководителят на руския екип, работил в продължение на повече от 20 години на селищна могила Юнаците, проф. д-р Николай Мерпет. Форумът ще продължи четири дни и приключва в петък. Историци от 10 държави ще вземат участие в симпозиума на историческа тематика, свързана с могилата. Кметът на Пазарджик Тодор Попов бе гост на събитието и поздрави учените.

В рамките на проявата в Регионалния исторически музей вчера бе открита и изложба "Праисторическият град на птиците". Тя представя най-интересните експонати, намерени в резултат на археологическите проучвания на Юнаците.

Идеята за името на експозицията дошла по време на интервю, когато журналист възкликнал, че това е градът на птиците, след като е научил, че при проучванията са открити над 130 фигурки на пернати, разказва археологът Стоилка Игнатова. Фигурките представят различни фази от полета на птиците в детайли. Изработени са с много майсторство от древните хора, казва Игнатова.

В селищната могила Юнаците са открити повече от 11 метра културни пластове, които свидетелстват, че първите заселници идват през ранната халколитна епоха, което означава, че те са дошли по тези земи през V-то хилядолетие преди Христа.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?