Следвайте ни

Откриха два мистериозни скелета в центъра на Пловдив СНИМКИ

viber icon

Два скелета от Средновековието и скъпа вила от римско време се появиха при изследването на терен за нова кооперация на ул. „Александър Пушкин”. 

Той се изследва от екипа на археолога д-р Здравка Коркутова. На мястото са се появили масивни зидове от антична къща. 

На пода на помещението, чиито стени излизат, има мозайка. Екипът е открил само едната й част и все още не е ясно колко голяма е и какво показва тя.

„Става въпрос за доста скъпа сграда, която и била извън укрепените стени на античния град. Източната порта се пада на 100 метра от това място”, обясни д-р Коркутова. 

Това означава, че извън крепостните стени на Пловдив между Източната порта и сегашния 6 септември /дотам е стигала реката/ е имало още много имоти на филипополци. И някои - като този, са били тузарски.

Въпросната къща или вила е била близо до брега на реката. „Може би е имение и това, което открихме, е част от по-голям комплекс”, каза археологът.

На метър над римската мозайка екипът се натъква на две мъртви тела от средните векове. 

Те са на мъж и жена, които са погребани по традиционния обичай без следи от насилствена смърт. 

Жената носи бронзов пръстен на ръката си. 

През тази епоха мястото пак се е падало извън крепостните стени на града. Д-р Коркутова предполага, че става въпрос за малко квартално гробище. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?