Следвайте ни

Откриха безценни фрески в частен имот

Стенописите са били изоставени в бившия филиал на НИНКН, скандално продаден през 2005 г.

viber icon

Намериха ценни стенописи, складирани в бившия филиал на НИНКН, който в момента е частен имот. Това стана при проверката, извършена по настояване на кмета на район "Централен" Георги Стаменов с участието на експерти от НИНКН.​ 

Сред  уникалните находки са стенописи от цяла Южна България - църквата в село Енина, метоха в Асеновград, къща „Аргириади“, Копринковата къща в Карлово, Павловата къща в Калофер, ориенталската сладкарница на Джумая джамия, Мулетаровата къща в Пещера. "Те ще бъдат реставрирани и експонирани в новата художествена галерия "Капана", увери вчера Стаменов.  Проверката беше предизвикана от сигнали, че красивата двуетажна сграда на ул. "Петко Р. Славейков" 32 се руши.

Сградата, построена преди 169 години, е известна като къща на Хаджи Драган Калофереца.  В момента тя  е собственост на Пенсионен фонд "Доверие" и е необитаема.  Архитектурният паметник на културата беше предоставен навремето за филиал на НИНКН. След закриването му през  2005 г. тогавашният министър на културата Божидар Абрашев скандално продаде перлата на Стария град на  фирма "Сириус трейд" за символичната цена от 375 000 лева. Оттогава след няколко препродажби възрожденската къща стои под ключ.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?