Следвайте ни

Отказват цигарите заради проблеми със секса

viber icon

Доц. Д-р Румен Бостанджиев е роден на 21 август 1957 година. Завършва медицина в "Медицинска академия" - София, през 1983 година. В момента работи като главен асистент и лекар в Катедрата по психиатрия на Медицинския университет в София и освен това е преподавател в Центъра за хуманитарни науки на Бургаския свободен университет и Медицинските колежи в град София и Враца. Сексологичната му практика се осъществява в Институт "Интеракт" към Фондация "Сексуалност и здраве", която създава през 1998 г. В рамките на този институт провежда обучение в квалификационни програми по психодрама, сексологично консултиране и сексуално образование. Има над петдесет научни публикации. Автор е на множество научни трудове в областта на сексологията. Доц. Бостанджиев отговори на въпросите на "Пазарджишка Марица" за връзката между тютюнопушенето и сексуалното здраве.

- Трябва ли пушачите да се притесняват за сексуалното си здраве?

- Бих казал, че човек си струва да се замисли, преди да избере цигарите като начин на живот, защото никотинът е един от рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания и един от първите симптоми в тази връзка е нарушаване на сексуалните способности при мъжете. Има установени данни, които показват, че при пушачите значително по-рано и по-често се случват проблемите с ерекцията. В този смисъл по-добре вместо човек да се притеснява, че е пушач, да направи така, че да не става, или ако вече е такъв, да се опита да спре цигарите.

- А при вас идват ли за консултация хора с подобни проблеми и те знаят ли, че цигарите им вредят по такъв начин?

- Даq и това, което е интересно - сексуалните проблеми често са един от основните мотиви, които карат хората да спрат с пушенето. Може би единствената добра реакция, която се случва, когато човек е притеснен след някоя засечка, е, че се стряска за здравето си и много често това е сериозен повод да се откажат цигарите.

- След това при вас идват ли такива хора да ви кажат, че сте били прав, като сте ги посъветвали да спрат цигарите?

- Не, аз не ги съветвам да спрат цигарите. Те обикновено ги спират, защото са се убедили, че това пречи на сексуалната им изява, а когато хората се оправят, обикновено не търсят лекарска помощ. Естествено, това са деликатни въпроси и даже когато човек има проблем, доста трудно се решава да се обърне към лекар. Това, което е важно, е, че ако човек намери сили да спре цигарите, той не само гарантира сексуалната си изява на добро ниво, но си гарантира поне 10-15 г. живот, и то в по-добро здраве.


- Не, аз съм от щастливците, които явно не могат да свикнат с цигарите. Не че не съм запалвал. От време на време запалвам лула от келешлък, но не ми е интересно.

- А вашите приятели успявате ли да ги убедите да не пушат и дразните ли се от хората, които палят цигара?

- Тъй като имам малка дъщеричка - на 6 г., и държа тя да е здрава, обикновено когато на гости са ми приятели пушачи, излизат на балкона или някъде, където да не пречат на останалите.

- Вашата препоръка към тези, които все още обмислят да спрат цигарите?

- При всички положения това е страхотна инвестиция за добро сексуално здраве и въобще за по-голямо дълголетие и благополучие.

- Вие работите в една област, която за българите е все още тема табу. Свикнаха ли вече да ходят на сексолог?

- Колкото повече информация има за възможностите, които дава сексуалната медицина, толкова повече хора се престрашават, но така или иначе и в България, и в други страни едва 10% от нуждаещите се намират сили да потърсят помощ от лекар, от специалист. В по-голямата си част хората направо отиват в аптеките и търсят различни медикаменти. Наистина има много добри лекарства, в последните години особено, но за да може да се избере подходящото хапче, за да може то да се взима по начин, който наистина да гарантира успех, много важно е човек все пак да се консултира със специалист. Най-малкото, за да се изключат някои начални симптоми на сериозни телесни заболявания, които изискват специфични грижи, промяна в начина на живот. Неща, които, ако човек направи, не само подобрява сексуалното си здраве, но се спасява и от много по-сериозния риск от инсулт и инфаркт.

- Може ли да кажем, че финансовата криза сега по някакъв начин влияе и в тази област на българина?

- Е, ние сме постоянно в криза, така че сегашната ситуация чак толкова драматично не се отразява върху сексуалното благополучие, но безспорен факт е, че както казва народната приказка - Уморен върши работа, кахърен - не. Колкото повече кахъри има човек, толкова по-голям е рискът да не се представи на ниво.   

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?