Отиде си големият български учен акад. Мария Балтаджиева
- 08:45, 11.03.2023
- 09:42, 11.03.2023
- 6727
- 4
Българската наука загуби голям учен. На 10 март, на 90-годишна възраст, почина акад. д.т.н. и член-кореспондент на БАН Мария Балтаджиева - изобретател в сферата на млякото и млечните продукти, със световноизвестна слава. Мария Балтаджиева е родена на 18 август 1932 г. в Неврокоп. Дипломира се като инженер-технолог във Висшия институт по хранително-вкусова промишленост, днес Университет по хранителни технологии, Пловдив, със специалност „Технолог по млякото и млечните продукти“. Доктор на техническите науки.
Тя посвети живота си на научна и преподавателска дейност. Дългогодишен ръководител на катедра „Технология на млякото и млечните продукти, Декан на Техническия факултет, зам.-ректор на УХТ, „Доктор хонорис кауза“ на същия ВУЗ. Вписана е в Златна книга на изобретателите в България. Член на престижни чуждестранни организации, сред които Интернационалната федерация на откривателите и Световната съдийска комисия по качеството на млечните продукти, експерт на Международната федерация по млякото.
Автор е на учебници по Технология на млякото и млечните продукти. Голяма част от научните ѝ изследвания са внедрени ефективно в практиката. Много от изследванията ѝ са защитени с патенти и авторски свидетелства.
До последно акад. Балтаджиева бе отдадена на науката и ръководеше специализирана лаборатория за изпитване на мляко и млечни продукти „LB LACT“ в Пловдив. Тя и екипът й разработиха биопродукт, който преборва стреса и преумората. Биостимулаторът се произвежда на млечна основа, в състава му има пробиотични бактерии. Той е изследван в клиниките по сърдечно-съдови заболявания, гастроентерология, дерматология, гериатрия и геронтология към софийската Медицинска академия. Продуктът е патентован, а разработка бе представена на симпозиум в Джакарта, Индонезия. Към еликсира проявяват интерес много чуждестранни учени, които искат да им се преотстъпят правата за производство.
Преди няколко години, по молба на в. „Марица“, в лабораторията на акад. Мария Балтаджиева, се извърши анализ на пет вида произволно избрани от търговската мрежа кисели млека. Целта бе да се установи качеството на киселото мляко, което се предлага на пазара. Петте вида млека бяха изследвани по основни органолептични, физикохимични и микробиологични показатели. Получените резултати показаха бедно съдържание на типичната българска бактерия Lactobacillus bulgaricus, а високо съдържание на лактококи. „Това не са типичните български кисели млека. Само да можех да фотографирам микроскопа, в зрителното поле едва се улавяше по един лактобацил, а те трябва да са от 5 до 10 броя. За съжаление, младото поколение не знае вкуса на българското традиционно кисело мляко, което е със световна слава. Българските производители трябва още да работят, не само да гонят търговска пробиваемост“, апелира тогава акад. Мария Балтаджиева.
Поклонението ще се състои днес, от 13:00 часа в Траурен парк „Централен“ - Пловдив.
Поклон пред големия учен и човек!
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни



