Следвайте ни

Отиде си Джузепе Акардо – приятел на Пловдив и баща на „Вкусове от Италия“

viber icon

Отиде си Джузепе Акардо - бащата на изложбата „Вкусове от Италия“, която години е неизменна част от „Винария“ в Международен панаир Пловдив.

Роден е на 19 май 1952 г. в Каникати, област Агридженто, Сицилия. Той е дипломиран счетоводител и търговски експерт. Завършил е право в Университета в Палермо. Преди повече от 20 години пристига в България и се установява в Пловдив, който му е любим град. Тук създава своя компания, която презентира италиански храни и напитки в цялата страна. Избран е за регионален мениджър на Италианската търговска камара в България и председател на Италианско-българския консорциум за храни.

През 2014 г. Джузепе Акардо организира за първи път в Пловдив кулинарна изложба-базар „Вкусове от Италия”, от която започна представянето на италиански храни, напитки и деликатеси в България. На 23 щанда на площад „Централен“ бяха демонстрирани пред пловдивчани и гостите на града културните особености на 20 области на Италия чрез традиционни хранителни продукти и напитки. Проявата бе част от Европейски тур, който бе в подкрепа на града за Европейска столица на културата през 2019 г.

Благодарение на него е подписан Меморандум за сътрудничество между Италианската търговска камара в България и Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Джузепе Акардо от години помага на ученици от Езикова гимназия „Иван Вазов“, които изучават италиански език, на студенти и преподаватели от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Подкрепял е финансово студентски инициативи и самия учебен процес. Промотирал е пловдивския ВУЗ в Италия. Отделно е водел лекции, езикови курсове, организирал е студентски стажове в Италия и др.

Джузепе Акардо обичаше Пловдив от душа и сърце. Той се включи и в мисията на фестивала дефиле „Вино и гурме“, чиято идея е не само да популяризира вина, напитки, храни, култура, но и Пловдив като туристическа дестинация. Няколко години бе част от журито, което определя най-добрите съчетания между храни и напитки. Той раздаваше всичко от себе си Пловдив да бъде разпознаваем сред италианските компании. Не само презентираше дейността на свои сънародници у нас, но и им помагаше да намерят български партньори. През годините благодарение дейността на Джузепе Акардо стотици италиански предприемачи намериха пазар на своите продукти в България и в Югоизточна Европа. 

Малцина знаят, че преди да дойде в България, е бил рали шампион, носител на десетки купи от национални и международни състезания. Последната си титла с "Ферари" печели през 1992 г. Бил е президент на младежкия отбор на FIAT. Създател и преподавател е на обучения по мениджмънт за дилъри на FIAT в Торино, Италия. Бил е доцент по корпоративно обучение в Търговския технически институт „Питагор“. Активно е участвал в дейността на Confindustria (асоциация, представляваща над 150 000 производствени и обслужващи компании в Италия). Бил е президент на Съюза на индустриалците в Агриженто, както и член на Управителния съвет на няколко банки в Сицилия. Учредител е на специалността „Бизнес консултации и организация на фирмите“ в Университета в Месина и Реджио Калабрия.

Приятелите му ще го запомнят като изключителен професионалист, невероятен човек, дарен с великодушие, мъдрост и доброта.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Пловдивчанин

Пловдивчанин

30.03.2021 | 19:39

Да почива в мир!Съболезнования на близките!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?