Следвайте ни

Отчуждават имотите за Югоизточния обход

С изграждането на трасето от Скобелева майка до Асеновградско шосе ще бъде завършен околовръстният ринг на Пловдив

Актуализират  парцеларния план на новия скоростен път, който ще свързва Околовръстното от кръстовището за село Ягодово с Асеновградско шосе. Трасето се нарича Югоизточен обход и с него ще се стига за 3 минути от Ягодовско шосе до караулката на Асеновградско шосе. Пътят минава през изцяло нов терен и затваря външния ринг на града. По проект​а му работи екип на софийската фирма „Пътпроект”, която е автор и на проекта за разширението на пътя Пловдив-Асеновград.

Промяната се налага, понеже въпросният парцеларен план не е актуален. Сега вече и трите засегнати землища - Ягодово, Брестник и Пловдив, са в Кадастралната карта, обясни инж. Нели Вукова от фирма „Пътпроект”. След това се очаква да стартират отчуждителните процедури по трасето.

Техническият проект на Югоизточния обход е окончателно завършен и предаден на възложителя през 2017 г., допълни инж. Вукова. Тя обясни, че с новото трасе всички транзитно движещи се  автомобили, които идват от Свиленград и автомагистрала Тракия, няма да влизат в града, а ще го заобикалят. От новото трасе ще имат възможност да се придвижат до сегашния обходен път и в посока Смолян. Пътят е с габарит 20, с 2 отделни платна на движение по 7,50 метра (две ленти) и разделителна ивица от 2 метра. Общата му дължина е 4,9 километра. 

Проблемът пред проектантите е, че районът е изключително равнинен, с малки наклони за отвеждане на водите. „Трасето на пътя пресича марковския колектор два пъти, освен това са проектирани реконструкции на два елпровода с високо напрежение 110 кW и един 20 кW. Минаваме над газопровод на ЕВН, също през съоръжения на БТК, но с предвидените в проекта реконструкции всички проводи ще функционират нормално”, твърдят от екипа.

В бъдеще община Пловдив има намерение да направи още един възел - от район Тракия към Югоизточния обход. Той ще свърже града с новото трасе чрез голям пътен възел. Развръзката към квартал Тракия ще излиза на бул. „Недялка Шилева” и това ще стане със съвършен пътен възел, без кръстовища на едно ниво. Решението е все още в идейна фаза.

Снимки от Наташа Манева 

Даниела Арнаудова

Редактор-репортер екип „общество“

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?