71

Отчуждават частните имоти на Летище Пловдив

 

Целта е да се рестартира процедурата за концесия на аеропорта, заяви министърът на транспорта Христо Алексиев 

 

Стартирана е процедура по отчуждаване на частните имоти на Летище Пловдив. Това съобщи министърът на транспорта Христо Алексиев по време на Парламентарен контрол. Той уточни, че именно наличието на частни имоти на аеропорта са причина процедурата за концесията да не се рестартира.

Както "Марица" писа държавата окончателно загуби съдебната битка и за новата част от перона на „Летище Пловдив“ ЕАД. В края на миналата година Пловдивският апелативен съд се произнесе в полза на частната фирма „Летище Пловдив“ АД. Така, след 6-годишна сага цялото съоръжение - старата част от пистата от 61 752 кв. м., построена през 1982 г. и  47 420 кв.м., положени допълнително през 2009 г. при реконструкцията и разширението на съоръжението излязоха от активите на аеропорта.

Наскоро в интервю за „Марица“ председателят на Съвета на директорите на летището Дойчин Ангелов коментира, че се водят преговори между държавата в лицето на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" и частната фирма, но подробности не знае. 

Според запознати „Летище Пловдив“ АД дърпа конците в сянка, а на „горещия стол“ е софийското дружество „Булкеш“ ЕООД, което по документи купи дела на перона от частника за 230 000 лв. То пък е под шапката на "Х 500" ЕООД с 10 лв. капитал. Продажбата бе извършена през 2020  година, а сделката изповядана пред нотариус Неделка Хаджиставрева – Стойкова.

Тепърва ще стане ясно как ще се разреши казусът – дали  държавата, респ. данъкоплатците трябва да платят солено стойността на перона, както и неплатени наеми за него, които се стопираха от 2015 г. В същото време държавата има право да поиска обезщетение за строежа на новата част на перона.  Юристи трябва да се произнесат дали за летището, което е стратегически национален обект, може да се приложи Законът за държавната собственост и частните имоти да бъдат отчуждени. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
комунист

комунист

30.11.2022 | 14:15

Поредната кражба на държевни и обществени активи по лобистки начин.Правене пари от въздуха. Ако бяхме на власт незабавна конфискация и виновните в затвора.

Отговори
6 3
РЕАЛИСТ

РЕАЛИСТ

30.11.2022 | 18:11

Вие ако бяхте на власт нямаше да има интернет, та да пишеш глупости

Отговори
2 2
Иван

Иван

30.11.2022 | 13:01

Това ако е летище, аз съм Джон Траволта.

Отговори
4 9
Хадживанев

Хадживанев

30.11.2022 | 12:53

Гражданското летище Пловдив трябва да е Граф Игнатиево - по-удобно ще е от всяка гледна точка - достъпност, непрелетине над града и др. Военните могат да сп пренесат на Крумово или още по-добре на Чешнегирово.

Отговори
10 4

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?