Следвайте ни

Отчетоха 30 проекта в Столипиново: Участвали 595 роми, а няма толкова в гетото

viber icon

30 проекта в „Столипиново” с общо 268 събития отчита Фондация „Пловдив 2019”. Оттам твърдят, че в тях са се включи 595 участници от ромската общност. Това издава, че не са напреднали много в разбирането и адекватното си присъствие на картата на етносите от времето, когато се пишеше апликационната форма за кандидатстването на Пловдив за Европейска столица на културата и в нея имаше цели, взети наготово абзаци от чужди източници, в които се говореше за ромски групи, които изобщо не съществуват в тукашната циганска общност. За сметка на това пък 8 години по-късно все още не споменаваме турската, макар че реално ромите в „Столипиново”, които се самоопределят така, говорят цигански и са християни (основните характеристики на етноса ​- б. а.), са към 300 души. А доста над 30 000 са мюсюлмани, говорят турски и се считат за турци -тоест имат белезите на етноса и се самоопределят така според правото, което им дава Конституцията те самите да кажат какви са, а не мнозинството да им слага етикет.

Така 8 години по-късно се оказва, че наистина още не знаем кои са тези хора, а претендираме, че сме постигнали да бъдем ЗАЕДНО.

Най-удобно е наполовина случилото се да бъде наречено важна стъпка и изграждане на капацитет. Но за това говорехме още през Декадата на ромското включване, а тя свърши през 2015 г. С толкова ресурс на Пловдив 2019 само това ли?

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?