Следвайте ни

Историкът, който се обзаведе с 400 стари БГ уреда

Антон Оруш има от телевизор „Рубин” до компютър „Пълдин 601”

viber icon

Антон Оруш показа първия изцяло български автомобил  "Балкан 1200" от 1960 година и каравана от 70-те.

Защо в училище учихме история за битки и политически борби, а не как се е променял животът ни с българската техника? Много по-интересно ми е да знам кога баба е започнала да пере дрехите си с електрическа пералня и кой наш завод я е направил. Това казва историкът Антон Оруш, който само за два месеца пише „Голяма книга за българската техника". Събрал е историята на над 400 български уреда. Много от тях пази в два апартамента в София. Създава сайта за родна техника sandacite.bg. Антон Оруш работи в библиотеката на СУ „Св. Климент Охридски".

Той вероятно е първият българин, който си е купил втори апартамент с една-едничка цел - да събере в него колекцията си от стара българска техника. Първият му апартамент също е пълен с уреди. „Целта е да може да се съберат максимално много предмети. Дори в стаята с БГ телевизорите съм свалил вратата, за да пести обем. Като се отваря, тя заема един кубически метър пространство", пресметнал е той.

Първия си стар предмет купил през 2002 година. Това бил руски телевизор „Рубин". Не го брои, защото не е Made In Bulgaria. Най-трудно му било в годините, когато у нас още нямало куриерски фирми. От обява разбрал, че някой в Перник продава първата българска печка „Мечта" в отлично състояние. „Нямах пари да я върна с транспорт в София. Натоварих я на една количка  и тръгнах по шосето първо към Владая, а след това към София - около 25 километра. Преминаващите коли ме мислеха за клошар. В София я пренесох с трамвай", разказва Антон Оруш.

Занимава се с история на българската техника от повече от 10 години. Дразни го това, че има повече информация за чуждестранните образци, отколкото за българските. „Реших да запълня белите петна в този вид история. Когато прочетох за кварцовия часовник на Петър Петров, аз се замислих, че това е източник на национална гордост. Историята на технологичните ни постижения е изключително ценна с това да видим как се е променяло ежедневието ни и то пред очите на нашите предци", казва той.

Една от любимите му истории е тази за първия български механичен телевизор от 1901 година. Прототип няма. Разработен е от учителя от Русе Атанас Тодоранов. Идеята му е основана на диска на Паул Нипков. Тодоранов е пенсиониран учител, който е автор на научнопопулярни статии и има висока техническа култура. Изпраща проекта си в София, за да бъде одобрен за държавно финансиране. Сред тези, които го разглеждат, са първият ни физик Порфирий Бахметиев, химикът проф. Никола Добрев, електроинженерът Борис Кимтишев и експерти от държавни медии. Тодоранов моли за 30 лева, за да може да отиде до София. Проектът му е върнат за доработване. Никой не отрича, че телевизорът предава цветно, обаче Тодоранов трябва да го доработи. На 10 октомври 1902 г. той го заявява за държавно финансиране за изработване на прототип. След три заседания на комисията, въпреки превъзходството на телевизора на Тодоранов над чуждестранните образци, Министерството на обществените сгради и благоустройство решава да не отпуска пари за прототип. Преписката между Тодоранов и ангажираните институции е запазена в Държавния архив.

Пловдив е любимият му технологичен център. Може да разказва с часове за компютрите „Пълдин 601", пишещите машини „Марица" и автомобилите "Булгаррено" и "Булгаралпин". Оруш търси много продуктови каталози и дипляни на стари български стоки. Много иска да има каталог на Завода за сензорни устройства в Пловдив. Търси и такъв на Вагоностроителния завод в Дряново, на завод „Балкан” в Ловеч, на ЗЗУ в Стара Загора и Велико Търново. Много от тях се пускат на нормални цени в продавалниците.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?