2374
Следвайте ни

От съседски наводнения до несъществуваща нарколаборатория - от какво се жалваха пловдивчани през 2021 г.

viber icon

Изнизва се поредната година, а след броени дни ще падне и последният лист от календара за 2021 г. Година, в която общинските съветници неколкократно се опитаха да изберат нов обществен посредник, но така и не успяха. 

Това обаче не попречи на пловдивчани, които са известни със своята гражданска позиция и бдителност, да подават сигнали при временния омбудсман.

Гражданите се оплакваха от междусъседски свади, но най-вече от интензивни течове. Такива от години имало в няколко сгради, намиращи се по ул. „Константин Стоилов“, ул. „Абаджийска“ и част от ул. „Железарска“ в кв. Капана. При проверка екипът на омбудсмана установил, че водата в сутеренните помещения достига до 50 см., а някои собственици на сгради чрез помпи я отвеждали в уличната канализация. 


Прекомерната социална ангажираност на гражданите обаче доведе и до редица куриозни сигнали, сред които и липсващо наводнение в блок.

Според подаден сигнал избите се наводнявали, а водата в тях достигала 30 см. и през деня се изгребвала с кофи. Проверката обаче установила изцяло сухи изби. 


Друга пловдивчанка пък се оплакала от задушлива миризма, която според нея идвала от лаборатория за дрога, намираща  се на етажа над нейния апартамент. И този сигнал се оказал недействителен. 


От подадените сигнали до обществения посредник става ясно, че на пловдивчани им пречи детският шум от игри на обособените площадки пред кооперациите. Най-дразнещ за тях бил звукът от тупкането на топка в земята.

Сериозен проблем за гражданите през годината се оказал и шумът от местене на мебели, както и наличието на законен лекарски кабинет в жилищна сграда. Гражданите се притеснявали, че външните лица, посещаващи кабинета, ще донесат вируса в сградата. 


Сред сигналите свързани с COVID-19 има и такива, които са по-съществени. Такова например, е писмо от психолог на свободна практика, в което се описвали трудните и сложни периоди, през които преминавали учениците, поради починали техни роднини, близки и приятели, но в същото време им се налагало да посещават и училище. Именно тук беше и един от моментите, в които се обърна внимание, че има нужда да бъдат наети външни психолози и терапевти, които да работят с младите хора и техните учители. 

На омбудсмана се наложи да се меси и между отношенията родител – местна администрация след като многодетни родители, живели доскоро във Великобритания, решили да се върнат у нас. Причината е, че след завръщането си в България са изпаднали в невъзможност да запишат децата си в общинска детска градина, защото децата им не са ваксинирани със задължителните за българските деца ваксини, а във Великобритания ваксините, касаещи деца, не били задължителни. 

В приемната на омбудсмана са получени и многократни жалби за мудността на работата на Транспортната областна лекарска комисия (ТОЛЕК), през която трябва да минават хората с увреждания преди да им разрешат издаване или преиздаване на шофьорската книжка. Там хората в неравностойно положение чакат поне 3 месеца за да минат преглед. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?