71

От НИНКН настояват: Махнете оградата на Небет тепе! Загрозява комплекса СНИМКИ

Общинските съветници от ПП-ДБ настояват оградата на Небет тепе да се премахне. В отговор на тяхното запитване директорът на НИНКН арх. Петър Петров потвърждава, че тя е поставена незаконно и че подобно изискване не е посочено в заданието за реставрацията на археологическия комплекс.

Веднага след като загражданията бяха монтирани, в Пловдив се развихриха спорове дали това е  уместно или загрозява старинната перла и затваря панорамата от хълма към града. 

В писмото от НИНКН се посочва, че оградата не само създава друг образ на комплекса и ограничава достъпа до него, което не е съвместимо с културната му стойност, а и включването й в проектната документация на Небет тепе е недопустимо.

Арх. Петър Петров цитира становището с изходящ № CT-84-261/05.04.2022 г. на зам.-министъра на културата. В него се казва:„Заданието не поставя изискване към проекта за изграждане на ограда. Оградата създава друг образ и начин на функциониране на комплекса, като ограничава достъпа. Включването й в проектната документация на този етап е недопустимо". 

Срок за премахването й не е поставен, но становището е категорично. "Моето и на колегите ми мнение е, че без съгласуване с НИНКН таза ограда е незаконна и трябва незабавно да се демонтира", каза за "Марица" Николай Гюров, председател на групата.

Общинските съветници от ПП-ДБ изразяват за пореден път сериозното си безпокойство от продължаващата липса на отговори от Община Пловдив вече втори месец на поставените от тях въпроси.

За съжаление, незаконната ограда продължава да бъде тема, която общинската администрация явно не иска да коментира, възмущават се от групата. "Сесията на Общинския съвет на 29 февруари бе повод за повторно питане от наша страна, но Общината продължава да мълчи. Поради тази причина се обърнахме към НИНКН, като поискахме цялата документация, свързана със съгласуването на проекта“, обясниха съветниците. Те призовават градската управа да предприеме необходимите стъпки за изпълнение на препоръките на НИНКН и Министерството на културата. Небет тепе е едно от най-популярните места за разходка и туризъм в Пловдив и опазването му като част от културното наследство на града е от решаващо значение, категорични са съветниците от ПП-ДБ.

Според арх. Румяна Пройкова, водещ проектант на реставрацията на археологическия комплекс, навсякъде по света подобни археологически паметници са заградени.

Снимки от Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Задължително охрана

Задължително охрана

17.04.2024 | 16:55

Ако горе няма денонощна охрана + камери и осветление през нощта, мястото ще бъде тотално осрано за нула време. Гаранция 100%. Оградите няма да ги спрат. На Царевец също има ограда ограда около целия хълм. Там никой не реве.

Отговори
8 3
Дори крепостна стена има

Дори крепостна стена има

17.04.2024 | 17:00

на Царевец!

Отговори
3 0
пишещ

пишещ

17.04.2024 | 16:34

Ами махнете я,пущината,къде ще пикаят,дрискат,пушат *тревичка*?!?

Отговори
6 5
Име

Име

17.04.2024 | 23:32

Навсякъде по света стогодишните бабички са в пенсия и не се занимават с реставрации. Нито дават акъли. Път на младите!

Отговори
1 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?