Следвайте ни

От храма: Дядо Николай каза думата си за управлението на Борисов

Министрите Нанков и Николова подариха светия кръст на Пловдивската митрополия

viber icon

Вицепремиерът Марияна Николова отпразнува именния си ден в Пловдив в Катедрален храм „Успение Богородично“. На празничното богослужение присъстваха още зам.-министър Николай Нанков, кметът на град Пловдив – Здравко Димитров, както и бившият кмет Иван Тотев, областният управител Дани Каназирева и заместник-кметове на Община Пловдив.

Заместник министър Нанков и министърът на туризма Марияна Николова подариха на митрополит Николай светия кръст в знак на почит към Българската православна църква. От своя страна митрополитът излезе от ролята си на божи служител и поговори за политическата ситуация, в която се намира страната ни през последните месеци.

„Скъпи в  Христа Бога, братя и сестри, тази година чествахме 150-годишнината от възстановяването на самостойната Българска православна църква. От тези 150 години църквата ни беше в схизма в продължение на 73 години, преживя атеистична диктатура, поставила си за цел да унищожи религията из корен, в продължение на допълнителни 45 години войнстващ атеизъм и накрая претърпя разкол в продължение на нови 11 години.

Едва към 2007-2008 г. нашата църква можеше да започне да се съвзема и да събира себе си, да урежда нормалният си вътрешен живот и да намира сили, освен с Богослужението, което не е спирало нито за миг, да се занимава и с онези задачи в духовно-просветната и в социалната сфера, с които обществото ни очаква тя да се занимава. Единствените спокойни години в 150-годишното ново съществуване на Българската православна църква са последните десет-единадесет години“, каза Николай Пловдивски. 

Той допълни, че за пръв път, по време на управлението на премиера Бойко Борисов, държавата поема част от издръжката на клира и то без църквата да е молила за това. Че от десет години страната ни се управлява от правителство, което подкрепя църковното духовенство и одобри учебник на Светия Синод по предмета „Религия-Православие“.

„Правителството под председателството на г-н Бойко Борисов и мнозинството в Народното събрание през последните десет години се вслушаха в гласа на Църквата и не допуснаха узаконяването на сурогатното майчинство, което щеше да превърне неродени деца в стока, в обект на покупко-продажба.

Спряно беше узаконяването на семейното съжителство, което целеше в перспектива да се легитимира съжителството на еднополови двойки. Сериозно беше ограничено използването на генно-модифицирани организми. Спряна беше ратификацията на Истанбулската конвенция, която постановяваше, че Бог не е създал мъж и жена, а някакво безполово същество, тоест, че няма Бог!“, коментира още митрополитът.

Той изяви благодарността си към премиера на Република България, че по време на великденските празници не отмени службите, както направиха други негови колеги по света. 

Относно предложението за пренаписване на конституцията, дадено от министър-председателя Борисов, вицепремиерът Николова коментира, че рестарт на държавата е необходим. 

С тези промени все повече ще разберем какъв е духът на младите и какво искат. Съществува юридически способ за свикване на Велико народно събрание. Аз считам, че президентът трябва да е обединител на нацията и да показва това, което конституцията му е вменила като правомощия.“, отговори тя на журналистически въпрос.  

Снимки: Паулина Гегова

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Коментари (21)

Майна

Майна

15.08.2020 | 19:37

Само свинята гергелан липсва сборището на мръсници да е пълно

Отговори
10 4
Архиварят

Архиварят

15.08.2020 | 22:05

Там е, там е...Той СНИМА!

Отговори
8 2
Карта

Карта

15.08.2020 | 19:11

Аааа Ванката Тотев къв го играе на тая снимка, освен че е най - грозен??!! ... Верно кой му е разрешил да се прави на личност.... Той си е едно голямо Ллл-но!!?

Отговори
15 3
Трафик

Трафик

15.08.2020 | 19:08

Абе Ванката Тотев не е ли в панделата вече?!?! Ами какво се мае. Гешката. Ето му жертвен агнец... Не е ли срамота това леке да се смята за гост.... Уж най личните са на снимката те един дол дренки. Елит от мисири... Крадци от минало настояще и бъдеще с гости.... Е га ти елита смачкан....

Отговори
15 3
ДЪРЖАВНА РЕЛИГИЯ НА РежимаБоБоТРИ = МУТРО'ПОЛИТ'ическата

ДЪРЖАВНА РЕЛИГИЯ НА РежимаБоБоТРИ = МУТРО'ПОЛИТ'ическата

15.08.2020 | 20:09

Нация от ПОСЛУШНИЦИ им се иска на Мутрите, даже са издали УЧЕБНИК (?!?) за да излъжат дечицата как. кога, какво, колко да БЛИЖАТ = икона, попска десница / левица / или др. ГладАрх =ПОСЛУШНИК на ПОСЛУШНИКА баскетБОЛЕН мозъклия на ПОСЛУШНИКА БоБоТРИ / ЧЕТИРИ. Светът се е напатил от фанатични, смъртоносни религиозници от всякаквите им шантави разцветки. Тъкмо по време на ПАНдемия съчетана с политическа Криза повсеместно хич не са ни затрябвали ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ПРОПАГАНДИ. ОСОБЕНО КОГАТО СА ЛЪЖЛИВИ (ЩОМ СЕ ПРОДАВА, ЗНАЧИ НЕ Е "СВЕТЕНА" ВОДА!) ВЛАСТТА Е ОТДЕЛНО ОТ ЦЪРКВАТА! МУТРО'ПОЛИТ'икът = вън от Светия Храм! МУТРИТЕ = ВЪН!

Отговори
9 2
МУТРИТЕ - ВЪН! С МУТРО'ПОЛИТ'ика им начело!

МУТРИТЕ - ВЪН! С МУТРО'ПОЛИТ'ика им начело!

15.08.2020 | 17:19

МУТРО’ПОЛИТ’икът е първият, който пловдивчани трябва да изритат от Града. Налудният с диагнози АЯТОЛЛАХ със злия поглед, с ролекс, лимузини, нотариални Актове, “архонтЦи” и БИЯЧИ е олицетворението на гангрената която РежимътБоБоТРИ нанесе върху *р*вославието, *р*восъдието и народното добруване. МУТРИТЕ – ВЪН!

Отговори
13 3
Мая

Мая

15.08.2020 | 17:10

Ми таа с наметнатото сакенце, що се е строила там. Същата е лъжлива въртиопашка като сескра галева.

Отговори
17 4
Колега

Колега

15.08.2020 | 17:17

Няма да се научи как да се облечена такъв голям празник, отива църква - сервитьорката от Комина на Ванко 1

Отговори
17 4
Ковидчо:

Ковидчо:

15.08.2020 | 15:17

Тоя е толкова поп, колкото и аятолах Хомейни беше християнин! Дупедавщината не би следвало да е чак в такива мащаби!

Отговори
19 3
Телец

Телец

15.08.2020 | 15:01

Като ги гледам тия стари пача. Вври наредени това е богохулство бе идиоти... Тотев цъфнал като трънка в ГЪ. З представяте ли си лицемерие ние го отсвирихме тоя мусор не си е тръгваш... ДНЕС Е БОГОРОДИЦА!!! ДАЖЕ ДНЕС НЕ ВИ Е СРАМ ОТ ЛИЦЕМЕРИЕТО ВИ!!! ДА ВИ НАЙАЖЕ. КОЙТО ТРЯБВА!!!!? ТВАРИ НАГЛИ.... КАКЪВТО ВИ ВЛАДИКАТА ТАКА ВИ И ВЯРАТА ТАКАВА ВИ УПРАВАТА ТАКИВА ВИ И ГОСТИТЕ..... БОЖЕ НАКАЖИ!!!?? ТОВА ЛИЦЕМЕРИЕ ТОВА БОГОХУЛСТВО!!!!

Отговори
21 6
Luuud

Luuud

15.08.2020 | 14:42

Падението е тотално. Отврат.

Отговори
22 6
НПК

НПК

15.08.2020 | 14:57

А и лалугера е изпълзял от хралупата и се подсмихва нагло под мустак! Този Мамин крадец, защо още не е арестуван и пратен в затвора! Този наглец си мисли че всичко е забравено! За престъпленията давност н я м а! Ще ви дойде и Вашия ред, нагли, крадливи и брутално арогантни герберасти!

Отговори
26 8
Парите не миришат

Парите не миришат

15.08.2020 | 15:42

Абе нали по време на по предишните избори Владиката анатемоса Тотев и каьс че е НЕДОСТОЕН, сега вече го благославя! Да не станал ктитор на църквата с откраднатите от нас над 100мил.лв и да си е откупил индулгенция за греховете и золумите които сътвори на Пловдив!

Отговори
24 3
Парите не миришат

Парите не миришат

15.08.2020 | 15:51

Верно и орден Св. Ерм, може да му закичат! Ми то с крадени пари е лесно опрощение на греховете да си купиш! Като нищо утре и Архонт може да стане!

Отговори
23 3
ДОК

ДОК

15.08.2020 | 14:27

Дяволът е сред нас, в лицето на представляващите светското и небесното.

Отговори
22 4
Пълен сатанист си николай

Пълен сатанист си николай

15.08.2020 | 14:09

Твоя любимец николай боко тиквата искаше с цената на всичко да прекара истамбулската конвенция.Добре че патриотите го спряха.Ама за удобство много ти е къса паметта.Иначе за подаръци няма да има супер скъпи лемузини ролекси и прочие луксозни стоки.

Отговори
22 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?