Следвайте ни

От днес: Духовни маршрути разкриват Пловдив камък по камък

viber icon

Обхващаме четири тематични области - архитектура, история, литература и изкуство, заяви ръководителят на проекта Надя Фурнаджиева

Всяко едно място, всяка една сграда, която си струва да бъде спомената, ще бъдат включени в проекта „Духовни маршрути в Пловдив”, който започва от днес и ще продължи през уикендите до 11 октомври. За това време любителите на уникалната пловдивска архитектура ще могат да обиколят 8 различни места в града. Във всеки маршрут ще има т. нар. водачи, които са учени, архитекти и изкуствоведи.

„Проектът е за четири тематични области - архитектура, история, литература и изкуство. Осъществява се в откритото пространство на града”, обясни ръководителят на проекта Надя Фурнаджиева.

Първият маршрут започва днес в 10.30 часа през на площад Римски стадион. Неговата тема е историята и архитектурата на пловдивската главна улица. Водачите му са директорът на Регионалния исторически музей д-р Стефан Шивачев и арх. Виолета Раева. Двамата са истински ерудити по отношение на всичко, свързано с Пловдив.

Участниците в маршрута ще чуят подробности за строежа на къщата на Куцоглу, „Екселсиор”, търговския дом „Ороз ди Бак” /бившия Нармаг/, сградата на Вълкович и община Пловдив. Маршрутът приключва пред емблематичния хотел „Молле”. Д-р Шивачев и арх. Раева ще разказват за битките на арх. Йосиф Шнитер с местната управа от края на 19-и век. След това Главната е планирана по този начин, бутнати са старите ориенталски къщи и тя добива този европейски вид.

Вторият маршрут е в неделния ден и ще е посветен на Възрожденската архитектура и Есенните изложби. Стартира в 11 часа от Етнографския музей. Водачи ще са арх. Виолета Раева и изкуствоведът проф. Галина Лардева. Любознателните ще разгледат и чуят историите на къщите „Куюмджиоглу”, „Георгиади” и „Недкович”. След това проф. Лардев ще покаже на участниците в Националните есенни изложби. Само в Балабановата къща са представени 4 творци. Това са графикът Иван Матеев и живописците Антон Терзиев, Веселин Начев и Албена Петкова.

„Духовни маршрути на Пловдив” ще продължи в неделя на 20 септември. Тогава той ще бъде посветен на видните пловдивски художници. Водачът Галина Лардева ще разведе гостите си в постоянната експозиция на Златю Бояджиев и тези на Цанко Лавренов и Енчо Пиронков.

Четвъртият маршрут, който е влязъл в проекта, е на тема „Капана”. Той ще бъде представен на 27 септември в 10.30 часа. Водачите д-р Стефан Шивачев и арх. Виолета Раева са се подготвили да разкажат на легендарния Чаршиите и Безистена. Няма да бъде подмината и голямата тема за запазването на старините с трагичната история с бутането на Куршум хан.

В следващите уикенди ще бъдат представени духовните маршрути „Литературният Пловдив” с Дановата къща, катедралата „Успение Богородично” и Жълтото училище. Тогава ще бъде разказана историята и на Хуманитарната гимназия, в която са учили 5 министър-председатели и майсторите на перото Иван Вазов, Пейо Яворов и Димчо Дебелянов. Проектът ще завърши на 11 октомври с маршрут, който ще следва източноправославното изкуство. Тогава гостите ще видят Иконната галерия и експозицията на Историческия музей.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?