Следвайте ни

От читателите: Строежите превръщат въздуха в отрова

Камионите излизат от обектите с кални гуми и без задължителните платнища върху каросериите. Къде са властите и институциите?

Темата за мръсния въздух тревожи все повече пловдивчани. Ето какво ни написа една млада дама с малко дете за мястото, където живее:

Здравейте!   

Живея на ул. "Рая". Жалко за името, защото всъщност тук е Ад заради множеството строителни обекти. Според мен те са един от основните замърсители на въздуха в Пловдив.  

Нищо против нямам да се строи, но не искам това да е за сметка на здравето ми и на здравето на моето семейство. Много бих искал да направите една статия за това как асфалтът на тази улица вече не се вижда от праха и пясъка заради камионите, които излизат на пътното платно с мръсна ходова част - гумите просто не им се виждат от кал. Често нямат задължителните платнища върху каросериите и разнасят из града тонове мръсотия. Какво, че общинското предприятие ще измие улицата, когато след водоноската всичко пак потъва в кал и прах.  

Следи ли някой за това къде са контролните органи, къде са властите? Аз съм с малко бебе и повярвайте, нито можем да отворим прозорците на апартамента, нито можем да излезем навън заради кълбата прахоляк от фучащите по улицата камиони и коли.

Не казвам да спрат да строят или да се движат, но на излизане от строителната площадка поне да си мият гумите.  

Пиша на Вас, защото знам, вярвам и съм убеден, че в гр. Пловдив Вие сте единствената работеща ИНСТИТУЦИЯ, Общината просто е абдикирала или просто нехае за проблема.

От лятото на 2018 г. улица „Рая" се превърна в строителна площадка. Локацията попада в най-чистия и зелен квартал на Пловдив - „Западен”, а брокери отчитат сериозен ръст в продажбите на нови апартаменти в района, който е само на минути от центъра на града. Затова „Рая” се оказва един от фаворитите на новите строителни предприемачи. 

Припомняме, че от 2017 г. на ул. „Рая” "ГБC - Плoвдив" започна да cтpoи мнoгoфaмилнa жилищнa cгpaдa в началото на улицата, върху пapцeл oт 2825 кв. м. Пpoeктът e нa софиянците от Aедес студио и вече е почти готов.

В съседство обаче това лято започна строежът на комплекс „Панорама парк”. В него са планирани луксозни жилища, като само апартаментите са с обща площ 25 000 кв. м. Зад инвестицията стои един нов, агресивен играч на пазара на имоти в Пловдив - това е фирмата на Тунджай Гюрел - „Герт груп”. Предприемачът е родом от Джебел, но през лятото на 1989 г. се изселва в Турция, където има редица реализирани проекти в сферата на имотите. От 2018 г. Гюрел заяви намеренията си да инвестира и под тепетата. В момента в строеж са два мащабни негови проекта - въпросният „Панорама парк” на ул. „Рая” и още един комплекс, със същото име, до хотел SPS  в район „Тракия”.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?