46

От читателите: Съсипаните пловдивски тротоари не са за ходене!

Уважаеми журналисти от в. „Марица“,

Това не е жалба в смисъла на понятието, това е отчаян вопъл да се събуди отговорното мислене на пловдивските общинари.

Живея в район „Южен“, т.нар. "Кючук Париж" ("Малък Париж", каква ирония). Години наред Общината си затваряше очите за незаконните гаражи, направили квартала ни неузнаваемо грозен, години наред Общината, както и всички останали, си затваряше очите пред съсипването на тротоарите, изградени по времето на социализма.

По сегашните съсипани тротоари не биха се движили товарни магарета, не се виждат никога и детски колички, но по тях може ежедневно да се види как пъплят възрастни хора, често с бастуни. Толкова ли станахме безхаберни, толкова ли свикнахме с тази грозота, толкова ли пропаднахме духовно, ние народ ли сме, или мърша (по Славейков)?

Нашите общински власти сигурно не знаят, че освен с плочки и бетонови блокчета, тротоарите могат да се реализират и с асфалтово или циментово покритие (като в Канада).

Дежурният отговор е - разбира се, че няма пари.

Всяка община трябва да има контролни органи, които да следят състоянието на улиците и тротоарите и при необходимост да ги ремонтират, както това се прави навсякъде.

Наивно се надявам, че все някой ще си мръдне пръста, защото омбудсманът на Пловдив е просто безпомощен. Срам ме е, че живея в такава окаяна среда. И това не е само в този квартал, всички останали могат да се „гордеят“, че са такива в Пловдив - Европейската столица на културата.

С уважение и най-добри пожелания

Инж. В. Мезев

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
градоначалника

градоначалника

24.08.2022 | 12:04

Хайде сега пък и тротоарите не харесвате. Не съм Слънце да огрея навсякъде.

Отговори
2 3
Иво

Иво

24.08.2022 | 11:22

Дано тази снимка да я видят тези дето реват, че се режат дърветата по "Даме Груев"! Разберете - тези дървета са възможно най-неподходящите за градска среда!!! Не знам кой умник преди 60-70 години е решил с тях да залесява квартала. Съсипват тротоари, напукват асвалта, чупят се клони. Тези акации замърсяват през абсолютно цялата година. През лятото 2 месеца цъфтят и прецъфтяват, засипват всичко с 3 пръста цвят. След първия дъжд кварталът се превръща в едно огромно, вмирисано блато! През есента падат малките листенца, които се навират навсякъде в колите и отново покриват всичко. През зимата идват скорците, които се хранят с плодовете им, а после не можем да си познаем колите. Като ги познаем, не можем да ги измием. Според мен решението е; премахване на абсолютно всички подобни дървета и замяната им с други, подходящи за градска среда - с подходяща коренова система, големи листа, които се почистват лесно, без цвят и плодове!

Отговори
4 2
Да!!

Да!!

24.08.2022 | 15:21

От снимката се вижда, че корените на дърветата надигат плочките и паветата! Трябва по-често да се пренареждат!

Отговори
2 2
Що бе?

Що бе?

24.08.2022 | 17:24

С плодове може…като в Гърция и Испания.ПП-то разори държавата и народът е гладен..

Отговори
3 0
jana

jana

24.08.2022 | 10:05

Истината е, че пари има, ама са за "усвояване" /крадене/. Толкова строежи, че живо дърво не остана, а за праха и мръсотията да не говорим. Всеки строител трябва да се задължи да облагороди терена около сградата /и това после да се провери, а не само на документи/. Партерните етажи не да са офиси и магазини, а гаражи, че вече и колите няма къде да се спират. В малките улици не се мете със седмици, а за почистване на шахти да не говорим, при всеки дъжд стават езера. Толкова мръсен града не е бил никога, новите пришълци доста често дори не знаят и боклука как да си изхвърлят... чалга народ, чалга живот... корабът отдавна потъва бавно и сигурно

Отговори
5 3
комунист

комунист

24.08.2022 | 10:00

Прекалено много искаш от корумпираната община.

Отговори
2 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?