Следвайте ни

От читателите: Капани за пешеходци дебнат по тротоарите

Голяма част от тротоарите са опасни или неудобни за преминаване, въпреки че всяка година за подмяна на настилките се харчат милиони. Отворена шахта зее от доста време на тротоара на един от най-оживените булеварди - "Христо Ботев". Капакът е изчезнал и дълбоката яма е покрита само с ръждясала решетка. Стъпиш ли по невнимание, можеш да се потрошиш. "Капанът" се намира в близост до автогара "Юг" и по този тротоар постоянно минават хора. 

Тротоарът на ул. "Михаил Такев" е напълно недостъпен за майки с детски колички, камо ли за инвалид. Тясната ивица е с натрошени плочки, някои от които са струпани встрани, макар че на това място няма ремонт. Корените на дърветата допълнително са увредили старата настилка. Пешеходците предпочитат да вървят по пътното платно, за да не се спъват в потрошения плочник.

Ето и какво ни написа Божидар Здравков:

Снимката не дава представа за трагичното състояние на тротоара. Такива са  доста тротоари в района.  Корените на дърветата са надигнали много тротоара, плочките са счупени. Не количка, а човек в добра форма, ако не е със стабилни обувки, може да си  контузи краката. Сниманият участък (пред нашата къща :)) е непроходим при навалял сняг. Дори след почистване, доколкото е възможно, си е търсене на  белята да се минава.

Хората слизат на платното в коловозите от колите.  Повърхностните  корени е трябвало да се режат преди 15 - 20 години. Сега  ремонтът е много трудна задача. Трябват циркуляри с твърдосплавни пластини и   много, много ръчно копаене. Преди това е несериозно да се говори за плочки. Песимистично съм настроен, като знам малките ресурси, които отделя 
общината за поддържане на дърветата по тротоарите в града. 

Валентина Йеремиева

Репортер /журналист/ екип "общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?