49

От БСП разкриха: Вдигат с 30% местните данъци в Пловдив догодина

Увеличение на местните данъци с 30 % за 2025 г. прогнозира на пресконференцията днес общинският съветник от БСП Илия Гатев. Той се позова на бюджетната прогноза за следващите три години, която ще се разглежда на сесията на местния парламент на 15 февруари заедно с новия бюджет за 2024-та. 

В брифинга участваха още съветниците Калин Милчев, който е и председател на групата на БСП, арх. Костадин Палазов и Минка Сърнешка.

Социалистите  ще гласуват против  предложена от кмета финансова рамка в размер на 684 млн. лева, като посочиха и мотивите – недостатъчни средства за образованието и здравеопазването, продължаващата се практика с детско хранене на кетеринг, липсата на реформи и решения за подобряване на трафика и градски транспорт, както и на  инвестиции за кино „Космос”. 

"Няма задълбочен анализ на администрацията за финансовото състояние, не виждаме управленска програма на новия кмет и неговия екип, нищо не подсказва какви реформи ще се предприемат", коментира Калин Милчев.

В същото време от групата на БСП отбелязаха и някои  плюсове на новото управление. Като положителна стъпка отчетоха поканата за разговор с кмета по бюджета  по повод на техните предложения  за финансиране на обща стойност 2 350 000 лева, сред които са  за организация на кабинети за неотложна помощ в ДКЦ „ Изток”, МБАЛ „Св. Мина” и ДКЦ – 5,  за благоустрояване на тепетата, за проектиране на ПУП – ПРЗ  на кварталите „Беломорски” и „Остромила”. 

Арх. Палазов напомни, че в крайните квартали, които масово се застрояват с жилищни комплекси, няма никаква инфраструктура и Община Пловдив  трябва да работи  много по-активно в тази насока. За проектиране на бул. „Марица – север”  съветниците от БСП са получили уверение от кмета Костадин Димитров, че ще го заложат в бюджета за проектиране през 2025 г.  

Арх. Палазов е категоричен, че обществените поръчки не бива да се възлагат по порочен модел – инженеринг, а за новия мост над Марица предлага архитектурен конкурс.

Общинският съветник, който беше и кандидат за кмет на Пловдив, разкритикува  пасивната политика на Общината спрямо фирма „Екобус”, която две години не извършва никаква дейност. В бюджета за нея са планирани 260 000 лева за издръжка и заплати. 

Според Калин Милчев трябва да се развива общински градски транспорт, както преди години, когато беше редовен, с много повече автобуси и тролейбуси. Съветниците  са учудени, че на фирмите не са изплатени 2,5 млн. лева компенсации, предвидени в бюджета за 2023 г. 

Притеснение изразиха, че общинският дълг тази година е най-висок – 108 млн. лева, като коментираха, че това се дължи на лошото наследство от предходния мандат. Напомниха, че от миналата година на бюджета тежат 23 млн. лева безлихвени заеми по забавени европейски проекти и не се знае каква част от тях ще бъдат възстановени по програмите. 

Минка Сърнешка сподели идеята на БСП – Общината да създаде свое предприятие за приготвяне на храна  за детските, учебните и социалните заведения. „Стига сме възлагали храненето на фирми със спорен авторитет”, обобщи Калин Милчев.  Съветниците отправиха критики към районните кметове, които се бавят с подписването на договори за диетичните трапезарии в града. напомниха, че предложиха режийните, които се плащат от бюджета, да се завишат на 2,50 лева вместо 2 лева на ден, но мнозинството отказа.  Сега се налага хората да плащат разликата в цената, завишена от фирмите. 

Оцени новината

Оцени новината
2/5 от 2 оценки
2/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
6 коментара
Проклети да сте!!

Проклети да сте!!

14.02.2024 | 11:04

Алчна власт и платени професори ще ми говорят как няма инфлация,а реално в целия ЕС БЪЛГАРИЯ Е НАЙ ЗЛЕ!!!НАЙ-ГОЛЕМИТЕ МАНИПУЛАТОРИ И ДЕЗИНФОРМАТОРИ СА НАЦ...ТЕЛЕВИЗИИ!!!

Отговори
4 0
СПИРАМ ДА ПЛАЩАМ ДАНАЦИ  БОЙКОТ

СПИРАМ ДА ПЛАЩАМ ДАНАЦИ БОЙКОТ

13.02.2024 | 17:32

АМИ ДА КРАДАТ ПО МАЛКО ОТ НАРОДА ... ТА ДА ВДИГНАТ ДАНАЦИТЕ СЪС 3% НЕ СЪС 30% КРАДАТ СЪС ГЪЗОВЕТЕ СИ ХАЗНАТА ПРАЗНА .....

Отговори
10 2
Батко

Батко

13.02.2024 | 15:40

Тия освен да лапат, друго не могат! 30%, вие луди ли сте!

Отговори
15 3
Драган

Драган

13.02.2024 | 15:57

Нормално е да се вдигнат данъците ,те от години не са пипани .Всеки нормален човек знае и разбира това.

Отговори
10 12
АМИ нали ги подкрепяш - Еврогейците БАТКООТОО

АМИ нали ги подкрепяш - Еврогейците БАТКООТОО

13.02.2024 | 16:38

Налии ?!

Отговори
3 6
уффф

уффф

13.02.2024 | 15:34

Я, тъп, по-тъп, най-тъп, Минка :D тия що се имат за фактор изобщо... въшки смешни

Отговори
18 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?