От брачните договори печелят жените

Жените ще бъдат по-активни и повече ще спечелят от подписването на брачни договори. Това е мнението, около което се обединяват известни пловдивски юристи. Нежните половинки на голяма част от популярните в обществото бизнесмени отдавна са изместени от млади и атрактивни любовници, които се превърнаха в №2, №3 и т.н. Жените, изнесли на гърба си трудния период на първоначално натрупване на капитали, отдавна са в тъча. На всичкото отгоре повечето от тях си тръгнаха от семейното жилище бедни като църковни мишки, защото имотите, скъпите коли и банкови сметки масово се водят на фирмите на вече бившите им съпрузи. Тези, които ги изместиха обаче, ще са първите, замислили се върху собствената си съдба, прогнозират магистрати. Младите съпруги са далеч по-прагматични и си дават сметка, че лесно могат да им бият шута заради някоя по-напориста от тях. Затова се очаква точно тези жени да атакуват най-напред нотариалните кантори с искане за сключване на брачен договор. Голяма част от мъжете с пари на средна възраст също вече са си направили сметката и ще бъдат сред потенциалните клиенти на нотариусите. Досега мнозина от тях казваха пред приятели: Да не съм луд да се разведа, че да деля фирми, коли и къщи с жена ми! В същото време същите мъже с дебели портфейли отдавна са избягали от семейното ложе и живеят с любовниците си. И тъй като законът важи както за младоженците, така и за хората с опит в семейните дела, юристите ще удовлетворят молбата им.

Другата голяма група българи, които ще се възползват от революционно новото положение в брачната институция, ще бъдат млади хора, влизащи в брака с имоти и пари от родителите си. Любовта си е любов, но бракът до голяма степен е и сделка и няма нищо по-естествено от това, да знаеш с какво влизаш в съдружието и с какво евентуално един ден можеш да излезеш, казват бракоразводни адвокати. На тях работа и без друго не им липсва, тъй като според статистиката сватбите в Пловдив леко се увеличават като бройка, но всеки трети брак приключва с развод.
Колко ще струва брачният договор? На този въпрос юристите отговарят: от 50 лева до няколко хиляди лева. Всичко зависи от материалното състояние на съпрузите. Ако става дума за обикновено удостоверяване на подпис и съдържание, на нотариуса трябва да се заплатят минимум 50 лева. Ако той е изработил и самият договор, цената е по-висока. При условие че двамата съпрузи се споразумяват по отношение примерно за имот на стойност 100 000 лева, цената според тарифата е около 438 лева плюс таксата за вписване. Ако става дума за банков влог на същата стойност, се плащат само 438 лева.

Новият Семеен кодекс дава възможност младоженците да изберат режим на общност и режим на разделност, или ако желаят, да сключат брачен договор за уреждане на по-широк кръг на имуществени отношения, обяснява нотариус Адела Кац. Изборът става с подписване на нотариално заверена декларация, която се представя в службата за гражданско състояние преди подписване на брака. Хората трябва да са наясно, че ако при сключване на брак не посочат изрично определен режим, автоматично се прилага режима на общност и действат досегашните правила.
За съжаление в новия кодекс е предвидено, че брачният договор не съдържа разпореждане в случай на смърт, коментира Адела Кац. Това означава, ако единият съпруг умре, ще се приложи директно Законът за наследството, дори ако волята на човека е била друга приживе.
Всички брачни договори се вписват служебно в особен регистър, а тези, касаещи вещни права върху недвижими имоти, се вписват в имотния регистър. Прогнозите на юристите са, че графите дълго време ще стоят празни, тъй като ще трябва време, докато българинът свикне с новата уредба. За всеки случай обаче самите юристи трескаво проучват практиката на колегите си от Германия, Франция и Италия, за да използват техния опит при съставянето на първите български брачни договори.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
прости.тутките се женят заради издръжката

прости.тутките се женят заради издръжката

19.10.2023 | 17:38

Аз се чудя кой се жени в 21 век, когато повече се.кс се прави преди брака...Женените са най-големите прости.тутки и предполагам сключват брак, за да ги издържат мъжете им...

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?