2374

От блоковете край Гребната роптаят срещу шумните летни фестивали

Летните пловдивски фестивали зарадваха много хора, но и изпънаха до краен предел нервите на десетки граждани. Последната вълна от оплаквания на телефон 112 и гняв в социалните мрежи е заради двете големи събития на Гребната база. Първо там два дни се вихри Solar Plovdiv 2022, като звездите бяха съответно Skepta и Armin van Buuren. Само за този фест живеещи наблизо пловдивчани са подали над 50 сигнала за непоносим шум. 

Освен от децибелите, гражданите роптаят и заради продължаване на събитията и след разрешеното време по закон.

В крайна сметка концертите и през двата дни продължиха направо до 3-4 часа сутринта, след като организаторите са се сдобили с разрешение за прекрачване на часовата граница. Полицията пък успя да арестува 15 души с наркотици. 

За състоялия се през миналия уикенд фестивал Hills of Rock само в рамките на първата нощ на тел. 112 са подадени над 10 сигнала, съобщиха за "Марица" от пловдивската полиция. От там уведомиха изрично, че организаторите са имали разрешение събитието да продължи до малко след полунощ. 

Изнервените пловдивчани, подали сигнали на тел. 112, определят и двата типа музика - транс и метъл като "наркоманска", коментират служители на МВР. Съвсем цветно са обяснили на дежурния в слушалката как прозорците им се тресат и ги е страх да не паднат. Както законът повелява, всяко едно оплакване е прието и предадено по веригата.

По повод шумовия терор, в социалните мрежи се разразиха агресивни дискусии, в които спорят двата противоположни лагера. Привържениците на концертите твърдят, че музиката е култура и че подобни събития се случват само веднъж. Тезата им е, че точно такива фестивали вдигат до небето имиджа на Пловдив и работят за това името на града да бъде изковано със златни букви в музикалния космос. Мнозина не са фенове, но подкрепят каузата и културното развитие.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?