1553

От бабини рецепти до детски работилници в Стария град

Панаирът на занаятите ще продължи от днес до неделя

Традиционният Есенен панаир на занаятите отново ще превземе от днес до неделя улиците „Стръмна“ и “Съборна“ в Стария град. Тази година есенното издание на фестивала ще бъде на тема „Занаятите - наследство и бъдеще”.

Под това мото организаторите ще се постараят да предложат една вълнуваща среща на посетителите на събитието с традицията и креативността, незабравими преживявания, изпълнени с красота и вдъхновение. 

Участниците са обединени в пет направления. 

В „Да съхраним традициите” 12 ателиета отварят врати, за да види всеки желаещ техниките и цялостния процес на работа в различните занаяти.

Направлението „По следите  на  изчезващите  занаяти” е посветено на тънкостите в гравьорството, медникарството и каменоделството. Майсторите ще представят занаятите по класически и съвременен начин.

Майсторете ръчички за радост на всички” предлага безплатни работилнички за деца, където малчуганите ще могат да се запознаят отблизо със занаятите, които намират за интересни и да се впуснат да майсторят всякакви произведения на изкуството.

Направлението „От тетрадката на баба” дава простор на майстори пекари, които ще демонстрират позабравени бабини рецепти. Специален гост на 23 септември ще бъде Иван Звездев - един от най-популярните и обичани родни кулинари, с разнородни интереси и богата биография, приел мисията да съхрани българските рецепти.

В „Улови занаята” е предвидена томбола с награди, в която може да се включи всеки, който събере всички печати от занаятчиите, разположени на панаира. 

В 17:00 часа в неделя на ул. "Стръмна" 3 ще бъдат изтеглени петима късметлии, които ще спечелят занаятчийски изделия. Формуляр за участие в томболата може да се вземе от всяко едно ателие на "Улица на занаятите". 

Официалното откриване на панаира предстои да бъде в петък от 12 часа, но още преди това майсторите ще са готови да посрещнат своите посетители.

Какви са тайните на каменоделството ще представи Валерий Ганчев. Пепи Ставрева пък ще покаже как точно майсторѝ приказните си "ръчно изработени кукли", на които и деца, и възрастни без съмнение ще се удивят.

В събота и неделя, наред с десетките работилнички и ателиета, организаторите предвиждат също музикални изпълнения. Пълната програма на сайта по дати и часове може да се види във фейсбук страницата на Есенен панаир на занаятите.

Фестивалът се финансира от годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2023 г. и се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура” и  Холдинг КЦМ 2000.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
lostop

lostop

22.09.2023 | 11:47

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно-, прочетете го сами: ------ https://marketl.ink/biocom

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?

Към анкетата