49

Освиркаха Тагарев на церемонията за 3 март в Пловдив СНИМКИ/ВИДЕО

Министърът на отбраната Тодор Тагарев беше освиркан на тържествената церемония пред Руския паметник на Бунарджика.

Името на Тагарев, който не присъства на церемонията, но беше изпратил венец, беше посрещнато с гневното “У-у”. 


Освиркване последва и при споменаването на Продължаваме промяната. При поднасянето на венците от името на почетния консул на Русия и на сдружение “Русофили” се разнесоха ръкопляскания.

Стотици бяха дошли пред паметника на освободителите. Сред официалните лица бяха кметът Костадин Димитров, областният управител инж. Илия Зюмбилев, районни кметове, общински съветници, депутатът на ГЕРБ Радомир Чолаков, митрополит Николай. На честването беше и почетният консул на Русия  в Пловдив Георги Гергов.

Овации прекъсваха няколко пъти словото на почетния гражданин Любозар Фратев, който направи задълбочен и съдържателен анализ на историческите събития, като нарече 3  март свят ден. Той припомни за значението на Санстефанския мирен договор, който слага края на Руско - турската война преди 146 години, и подчерта, че свободата на България не бе исторически подарък, а беше изстрадана и извоювана благодарение на български, руски, украински, полски, белоруски воини, за да стигнем до националното събуждане.

Фратев отбеляза, че за съжаление се намират пигмеи, които се опитват да се нагодят към политиката на силните и правят опит чрез политическо оцветяване да унизят националното достойнство на българите с незачитане на 3 март.

На политиците Фратев препоръча да надскочат себе си и да се превърнат в строители на нова България.

Водещият церемония Христо Христов рецитира с вдъхновение и плам “О, Шипка”, свири военен духов оркестър, представителен взвод и опълченците от комитет "Родолюбие" и младежкия клуб "Ивайло" се включиха в тържеството. 

Мнозина се качиха до паметника на Альоша, развявайки руски знамена. "Искахме да вдигнем голямо руско знаме, но не ни позволиха", сподели един от русофилите. Знаменцата, включително и на Русия, се продаваха на сергия на площада между двата паметника - на руския император Александър II, известен като Руския паметник, и "Альоша". Полиция и служители от Общинска охрана зорко пазеха реда.  

Две жени на средна възраст, купили от руските флагчета, казаха, че са българки, не са рускини, но отдават почит на руските воини, защото "на тях дължим свободата си". А също така на Левски, Христо Ботев, на Петлешков, на Раковски, побърза да изброи една от жените, представила се като Мария Христова. Посочи площада и допълни: Като гледаме, хората тук са на същото мнение. 

“България е раят и ние трябва да запазим българщината”, сподели за “Марица”Ирина Войнова, която беше дошла на Бунарджика с дъщеря си Таня и двете внучета. Децата стискаха в ръцете си български знаменца. 

“Живея в подножието на Бунарджика, много пъти съм ходила в чужбина и считам, че нашата държава е най- красива, трябва да я ценим.”, каза с насълзени от вълнение очи Ирина, банков служител. На въпрос дали трябва да бъде съборен паметник Альоша, възкликна: “О, не. Твърдо против съм, това е погазване на историята”.

Снимки Валентина Биларева

Оцени новината

Оцени новината
4.2/5 от 23 оценки
4.2/5 от 23 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
90 коментара
Спонсорирана шизофрения

Спонсорирана шизофрения

05.03.2024 | 17:01

Да пазиш българщината с чуждо знаме в ръка?! Няма такава простотия в целия свят!

Отговори
4 4
яврвтъут

яврвтъут

04.03.2024 | 19:44

Последна екскурзия на Тагаре-то в Доха!

Отговори
6 0
Не е ясно

Не е ясно

04.03.2024 | 09:12

Николай е там Ами Зиколай къде е

Отговори
3 0
Продажните престъпници се скриха на 3 март мръсниците

Продажните престъпници се скриха на 3 март мръсниците

04.03.2024 | 00:06

Тиквата, Петков, дебелия,, плъхът, Тагарев са престъпници и продажници

Отговори
23 4
Тагарев е предател

Тагарев е предател

04.03.2024 | 00:02

Служи на чужди интереси мръсникът

Отговори
24 6
Копейкин, ИТН и резидентът

Копейкин, ИТН и резидентът

04.03.2024 | 15:20

пък служат на пАсольството!!! Предполагам, че след официалната част на националния (засега) празник на РБ, нЕкоя височайша личност е гледала "Лебедово езеро", пак приятелски седейки в компанията на другарката митрофанова!!!

Отговори
3 5
Тагарев е престъпник

Тагарев е престъпник

04.03.2024 | 00:00

Тагарев е продажен престъпник и българския народ ще го линчува мръсникът

Отговори
24 5
Българският народ ще линчува

Българският народ ще линчува

04.03.2024 | 15:22

всички предатели!!! Бъдете сигурни! Изключения НЯМА да има!!!

Отговори
6 0
Орлин

Орлин

03.03.2024 | 23:01

селяни

Отговори
4 16
Шипка днес показа

Шипка днес показа

03.03.2024 | 19:19

признателността на българския народ към подвига на нашите и руски герои.

Отговори
30 12
Най-вече към

Най-вече към

04.03.2024 | 15:35

руските герои. РадеФ спомена в речта си всички националности и етноси, включително и етносите от тогавашната руска армия, включително и финландските воини! Пропусна САМО украинските воини, които СЪЩО са се сражавали и голяма част от тях - точно на Шипка!!! Дали писачите на дългите и пламенно-патриотични обстоятелствени резидентски речи са пропуснали неволно украинските войници или пък са ги НАРОЧНО ИЗПУСНАЛИ за да угодят на онзи дребен кремълски плешивец, НЕ знаем! Но е ФАКТ, че резидентът НЕ ги спомена в приповдигнатата си пламенна реч!!! Факт! Резилът също е факт! И то за вечни времена! Натовският генерал, борец за мир (нали напоследък световният мир е главна опорна точка във всяка негова реч, и като че ли ми присветва една червена сигнална лампичка, че ако пламне световен конфликт, то неизменно една определена нация ще е главният виновник, и тази нация НЕ е федерацийката) горко и люто внимава да НЕ се изпусне и да вземе да спомене украинците, загинали на българска земя по време на руско-турската война!!! Без думи! Коментарите са излишни!

Отговори
3 9
ярвеъ4еиутоиу8

ярвеъ4еиутоиу8

04.03.2024 | 20:12

Къш бе! Тогава не е имало Украйна!

Отговори
4 3
Александър

Александър

03.03.2024 | 18:32

Изключително много ме е срам от народа ми!…..

Отговори
23 35
Като срам

Като срам

03.03.2024 | 19:17

ходи при краварите!

Отговори
32 17
Не си сам!

Не си сам!

04.03.2024 | 15:41

И мен ме е срам от моя народ! Ужасно е да гледам отново и отново убити украински цивилни в жилищата им, по време на сън. И нищо да не може да се промени!!!... Един бандит прави, каквото роди болният му мозък. Убива, безчинства и дори на майка забранява да погребе родния си син по християнските канони! Свирепо създание от ада! А моят народ всеки ден измикярства, слугува и се надупва грозно на това нищожество!

Отговори
3 6
Потресен

Потресен

03.03.2024 | 17:32

Радвайте се,роби!Гордо развявайте руските знамена!По-голямо омерзение и срам не мога да изпитам!А,наздраве "патриоти,"!Знаете ли въобще кои сте?!

Отговори
45 55
Не знаят кои са! 100% не знаят!!!

Не знаят кои са! 100% не знаят!!!

04.03.2024 | 15:44

Но и НЕ са патриоти!!! Тези псевдо патриоти при военен конфликт, първи ще избягат извън страната!!! Не ги гледай и не ги слушай КАКВО говорят!!! По делата им ще ги познаете!!!

Отговори
1 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?