Следвайте ни

Освежават пешеходните пътеки в Пловдив преди първия учебен ден

viber icon

Всички пешеходни пътеки край пловдивските училища, детски градини и ясли се очаква да бъдат освежени преди първия учебен ден на 15 септември. Общият им брой е 324, а от началото на май досега нова маркировка е положена върху 290 от тях, съобщи директорът на ОП „Организация и контрол на транспорта“ инж. Пламен Вълков.

Все още не са обновени 13 „зебри“ в район „Северен“. Те са на улиците, където продължават строително-ремонтните дейности по водния проект. Други 21 пешеходни пътеки в „Тракия“ са включени в цялостното възстановяване на маркировката по ул. „Съединение“, което е възложено на фирмата „Пътприбор“, спечелила обществената поръчка за полагане на пътна маркировка.

„Със студен шприц пластик в момента повторно освежаваме пешеходни пътеки, където нанесената през пролетта маркировка с бяла акрилатна боя вече почти се е изтрила. Започнахме от „Централен“, продължаваме и в другите райони“, каза инж. Вълков.

Трайността на маркировъчната акрилатната боя със светлоотразителни перли е до 6 месеца, докато студеният шприц пластик издържа до година и половина. Върху паважните настилки боята се задържа много по-кратко, затова там продължава прилагането на експериментални технологии, с които да се постигне по-дълготраен ефект.        

Директорът на „Организация и контрол на транспорта“ посочи, че същевременно се подновяват осветлението и пътните знаци. Той напомни, че според действащата нормативна уредба е достатъчно пешеходните пътеки да бъдат сигнализирани и само със знаци – предупредителен знак А18 и Д17 „Пешеходна пътека“. Около учебните заведения са поставени и знаци за ограничение на скоростта до 30 км/ч и „Внимание деца!“. Целта е да се повиши вниманието на шофьорите. 

Пешеходни пътеки, според Закона за движение по пътищата, са и всички продължения на тротоарите върху пътното платно, независимо дали са обозначени.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?