3906

"Остромила" и "Беломорски" с улично LED осветление, въпросът е кога

Кварталите „Остромила” и „Беломорски”, наричани още VIP зони въпреки липсата на инфраструктура, ще имат икономично улично осветление, ако Община Пловдив успее да спечели пари по енергийна програма. Финансирането се осигурява по Плана за възстановяване и устойчивост и е между 100 000 и 2 млн. лева в зависимост от големината на населените места и районите.

Кметът Костадин Димитров предлага Общината да кандидатства за още няколко квартала. В „Южен” освен „Остромила” и „Беломорски” шанс за нови LED лампи имат „Коматево” и кварталът между Кукленско шосе, бул. „Александър Стамболийски”, „Македония” и „Бачо Киро”. В „Източен” мярката обхваща Цариградско шосе, ул. „Крайречна” и „Шести септември””, а също така ул. „Бъндерица”и „Ландос”. В „Западен” Общината ще кандидатства за ново улично осветление в „Прослав”, карето между бул. „Копривщица”, Пещерско шосе и „Царевец” и в района на ул. „Ясна поляна”.

Очаква се новото осветление да доведе най-малко до 30 % по-икономично разходване на еленергия. От Общината се  изисква пет години подред да превежда 10 %  от получения размер на безвъзмездната помощ във Фонда за декарбонизация /за намаляване на въглеродните емисии/. Документите по проекта трябва да бъдат внесени до 2 април, след като Общинският съвет одобри предложението на сесията в четвъртък. 

Преди две години пак по програма на ЕС за енергийна ефективност беше подменено уличното осветление в няколко квартала в районите "Южен" и "Централен".

Оцени новината

Оцени новината
4.7/5 от 3 оценки
4.7/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
6 коментара
rtyrty

rtyrty

25.03.2024 | 16:13

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим!:--- https://tyny.to/seman

Отговори
1 2
Улици първо да направят

Улици първо да направят

25.03.2024 | 15:29

Освен Остромила, друга вътрешна улица цалостно асфалтирана там няма така че нека първо вътрешните улици да направят и тогава да слагат ЛЕД. А за сведение и сега ул Остромила си е с ЛЕД лампи.

Отговори
6 0
Анка

Анка

25.03.2024 | 19:12

Какви квартали са тез.За вип пумаси анааа

Отговори
2 4
Помаци се пише

Помаци се пише

25.03.2024 | 19:30

Първо се пише помаци, а не помаси или пумаци и второ - неграмотните пловдивчани сте още по-голяма излагация и от помаците.

Отговори
3 1
Бай Иван

Бай Иван

25.03.2024 | 21:16

Пумак е бил като високопланински джентълмен.Сега е помасин от Остромила и си държи галошите в коридора ,вместо в антрето.Само регистрацията на колата го издава ,миризмата и манталитета

Отговори
0 0
Белчо

Белчо

25.03.2024 | 21:26

П.мак бях когато дишах чист въздух в Родопите и правих контрабанда с дърва.Сега съм кичукпарижки обикновен пумасин

Отговори
1 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?