Следвайте ни

Оставиха си ръцете! Калпаво саниране подлуди пловдивчанин

Според две прокуратури няма извършено престъпление и пращат човека да търси правата си в съда

viber icon

Втора година пловдивчанинът Тодор Запрянов страда от некачествено саниране и влага собствени средства, за да поправи грешките на „майсторите“ в жилището си. За драстичния случай на потърпевшия, живеещ на бул. „Дунав“ 178,  вх. Г, „Марица“ писа миналата година. Изолацията на покрива не е направена както трябва. Тъй като Запрянов и семейството му са на последния, осми етаж, при всеки дъжд в кухнята тече, а част от стената и таванът винаги са в мухъл. Ламарината по периферията на покрива не била поставена както трябва и при вятър дрънчала толкова силно, все едно минавал танк.

Южната тераса доскоро висяла заради срязан носещ винкел

На всичко отгоре работниците оставили 40 см луфт между козирката и страничната стена. На северната тераса, която се остъклявала при санирането, тухлите не били поставени на правилното място. Вместо на отворената странична стена мургавите дюлгери ги наредили под дограмата. Въпреки всички недостатъци в апартамента на Запрянов на 23.04.2018 г. бил подписан констативен акт за установяване годността на строежа.

Запрянов тръгнал да си търси правата за некачественото саниране и нанесените щети от него, но ударил на камък. Жалвал се в Районна и в Окръжна прокуратура в Пловдив. През май и юни тази година и двете инстанции му вързали ръцете с отказ да образуват досъдебно производство с мотив "липса на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер".

В постановлението на прокурор Ваня Прокопова от Районна прокуратура Пловдив е посочено, че в случая се касае за гражданскоправна претенция за лошо изпълнение на договора. Съгласно сключения договор между Община Пловдив и „Ситистрой-92“ ЕООД за проявили се в гаранционните срокове дефекти възложителят уведомява писмено изпълнителя. В срок от 3 дни след уведомлението се изготвя констативен протокол, според който изпълнителят е длъжен да започне работа по отстраняване на дефектите.

В Община Пловдив обаче

няма заведени жалби и сигнали от Тодор Запрянов

относно лошо изпълнение на договорените строително-монтажни работи. Това е отбелязано в постановлението на прокурор Мария Тодорова от Окръжна прокуратура Пловдив. Нямало оплакване и при строителя и от домоуправителя на входа. Прокурор Тодорова подчертава, че жалбоподателят има възможност да предяви иск за причинените му вреди пред съответния съд.

Тодор Запрянов обаче твърди, че миналата година е направил пътека до бившия зам.-кмет по “Общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции” инж. Димитър Кацарски. Многократно бил разговарял с него за калпавото саниране и искал съдействие. В общината обаче

няма обратна информация от приемните дни на Кацарски с граждани.

Санирането е извършено от софийската фирма „Ситистрой-92“ ЕООД. Дружеството е получило картбланш за това с решение №17РОП27/2/22.08.2017 г. на Община Пловдив. Фирмата е избрана за изпълнител на обществена поръчка с предмет: “Изпълнение на строително-монтажни работи за подобряване на енергийната ефективност на съществуващи многофамилни жилищни сгради на бул. “Дунав“ 178, вх. Г, както и на ул. „Ген. Д. Николаев“ 22.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

ХХХ

ХХХ

24.08.2020 | 20:48

Гарантирано от ГЕРБ.

Отговори
3 0
Батко

Батко

24.08.2020 | 19:21

Жалба входиране и с адвокат към съда. Какво е ходил да се разкарва да си гугутка с Кацарски. Последният е мафиот

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?