Следвайте ни

Оставиха без болнични пловдивчанин с прекаран COVID-19

viber icon

Пловдивчанин, прекарал COVID-19, попадна в административен капан - не може да си вземе болничен лист за карантината, нито пък за следващите дни, въпреки че е развил бронхопневмония. "Пълно безумие, не съм на работа от 20 август, когато тестът ми излезе положителен, и не мога да представя пред шефа си никакъв документ, който да оправдае отсъствията ми", разказва пред "Марица" Румен Георгиев. 

В средата на август се почувствал зле, три пъти ходил при личния лекар и едва на третия той го пратил на тест за коронавирус. Изкарал болестта в домашни условия, при това доста тежко, описва 63-годишният мъж. Изолирал се от семейството си на партерния етаж и търпеливо изчакал да изтече карантината, за да отиде едва след това на рентгенова снимка. Тя пък показала бронхопневмония. Отишъл обратно при джипито за изписване на нови медикаменти. "Тогава го подсетих да ми напише болничен лист за времето на карантината от COVID-19 и за мое учудване лекарят ми отказа с мотив, че съм надвишил лимита си за болнични за три години назад", разказва Румен Георгиев.

Мъжът наистина три пъти за дълго време е влизал в болница за операция на херния и две коронарографии. А според Наредбата за медицинска експертиза в общия случай личният лекар има право да издава болничен за общо 40 дни годишно. След изчерпването им пациентът трябва да се яви пред лекарска консултативна комисия (ЛКК), които имат право да дадат допълнителни дни. "Аз и там отидох и след като чаках в коридора час и половина, един лекар излезе и ми даде да подпиша нещо. По-късно, след като се зачетох внимателно, разбрах, че документът е за отказ от издаване на болничен", обясни потърпевшият.

Проверка на "Марица" обаче показа, че от лятото насам въпросната Наредба за медицинска експертиза е променена и в нея изрично е записано, че дните на карантина не влизат в общия лимит за дни болничен. Тоест личните лекари могат да издават без проблем болничен за 14-те дни.

"Наистина има такава промяна в Наредбата - потвърди председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област д-р Костадин Сотиров. - Но тя мина толкова мимоходом, че със сигурност много колеги не разбраха за редакцията. Самият той се старае да е винаги в час с промените в нормативната база, но в конкретния случай пропуснал да проследи дори общественото обсъждане. Само мога да предполагам защо ЛКК е излязла с отказ, но в общия случай наличието на петна в белия дроб след прекаран COVID-19 е нормално и това не е основание за издаване на последващ болничен лист, категоричен е д-р Сотиров. Измененията в белия дроб може да се задържат и шест месеца, и една година."    

"Дори и да изчистя проблема с първите 14 дни отсъствие от работа, остават дните от 2 септември насам, в които аз не съм бил на работното си място", още по-объркан е Румен Георгиев. В момента той преговаря с шефа си да ползва платения си годишен отпуск, за да не се счита поведението му за самоотлъчка.

Оказва се, че случаят на 63-годишния пациент от Пловдив съвсем не е единичен. Именно затова бе променена и Наредбата за издаване на болнични. Илина Иванова е в сходна ситуация, но заедно с личния си лекар минават по друг път.

"Аз също бях натрупала доста болнични назад във времето, но все пак лимитът успя да покрие карантината", разказва тя. Но понеже прекарала тежък COVID-19 с усложнения, джипито й издало три направления за специалисти с идеята „поне един от тях да може да удължи болничния лист“, но пак през ЛКК.

"Проблемът е, че всеки от специалистите гледа на парче оплакванията в неговата област и сами по себе си те може да не са основание за болничен. Всички заедно обаче са постковид синдром, но за него, очевидно, няма регламент", обобщава Илина.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Батко

Батко

15.09.2021 | 11:55

Личният му лекар как пък може да е толкова прост!

Отговори
3 4
БАХТИ

БАХТИ

15.09.2021 | 10:16

Спасили го от грип лекуван в домашни условия и 14 дневен принудителен затвор Ама в замяна на това не го спасяват от уволнение и бъдещия му празен джоб Ама чифутските банки и сарафи го дебнат да му дадат бърз кредит за да го спасят според оня БАХТИ Бахти спасения за пореден път и то от чифутските банки и сарафи А кой БАХТИ ще го спасява от тях Сигур БАХТИ часните съдебни изпълнители БАХТИ

Отговори
6 4
тоя

тоя

15.09.2021 | 09:10

да е благодарен че са го спасили бахти и тъпаака

Отговори
2 14
11111

11111

15.09.2021 | 09:21

Ти си завършен и.иот

Отговори
8 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?