Следвайте ни

Особени истории: Търсят дом за котките в Стария град

12 писани, които обитават района около Античния театър, очакват да бъдат осиновени в чужбина

viber icon

Помощ! 8 малки и 4 големи котки, които обитават района около Античния театър, търсят осиновители. Изнемогвам да ги храня, моля, спасете живота им! Това е молбата на Костадин Пангелов, един от уредниците на древния паметник на Трихълмието - пловдивчанин с добро сърце, който се грижи за животинките и мечтае да им намери дом.
Котките, както и бездомните кучета, са проблем на Стария град и на квартал “Капана”. Безброй много са, оплакват се хората. Разнасят бълхи и пречат на съня ни, защото мяучат по цяла нощ, особено когато са разгонени, екскрементите им развъждат зарази, обясняват неудобствата си жителите на квартала. Това е мнението на онези, които не обичат дребния хищен бозайник, одомашнен от човека.
Костадин Пангелов не е от тях. За него всяко коте заслужава не просто дом и храна, а човек, който да се грижи за него, да бъде за него целият свят. Изпитва необходимост от това.
Затова сутрин в 8 ч. той бърза към площадката пред кафе “Арена” - там го чакат десетина муцунки със затрогващ поглед. Закусват и изчезват до следващия ден и поредното утринно соаре. В очите им чета безгласното: благодаря ти за топлата храна, играта, близостта. Това ме зарежда за един пълноценен работен ден, обяснява по човешки просто Костадин. Винаги е имало котки и повечето шефове на резервата са се отнасяли към тях пренебрежително. Защо ли?, пита Пангелов и дава за пример посестримите им в Рим. Там около Колизеума имало котки на щат и осигурено за тях специализирано медицинско обслужване. Така било от древни времена.


Не е непосилно трудно да се погрижим за тях. С една туба от 4.80 лв. се обезпаразитяват 50 животинки, хапчетата срещу въшки също не са толкова скъпи, кастрацията за намаляване на нежеланите бебета се прави лесно, както и ваксинацията на домашните любимци, но струва пари, споделя Пангелов.
Грижи се за тях безвъзмездно, не жали пари, купува им лекарства. Но колонията му вече наброява десетки котараци и със заплатата си е невъзможно да се справи с цялата популация. Затова търси добри хора попечители, които искат да осиновят неговите 12 питомника, готови за път - обезпаразитени, ваксинирани, с имена, измислени с любов - Найден, Гошко, Петьо, Ревльо... Моите са социализирани, не са агресивни към новодошлите, допускат ги, не ги пропъждат, не съскат и не ръмжат, когато някой навлезе в тяхната територия, допълва със сериозен тон Пангелов. И продължава да ги хвали - те са любвеобилни, живеят навън, но тоалетна са им храстите, колкото и странно да ви се вижда...


На 18 юли - преди дни, една от котките му заминала в Австрия - при истински осиновители. Той е благодарен и продължава да търси шанс за останалите 12. Имало кандидати от Германия и Швейцария. Отлетят ли, ще се спасят от студа през зимата, котките обожават топлината, обяснява Пангелов. Той не е специалист. Никога не се е занимавал професионално с животни.
Преди няколко години трагедия сполетяла семейството му. И той намерил спасение от преживения ужас в грижата за бездомните котки. Това занимание станало негова мисия. Не хоби, а ежедневие. Всичките му животинки са порода улична превъзходна, т.е. не са чистокръвни, нямат родословие. Не робува на снобизъм - помияр или породисто, все е живо същество и изпълва с радост и хармония човешкия живот, разсъждава Костадин.


Сърцето му се къса, когато види котка или куче, изпаднали в беда. Намира съмишленици и приятели, за да им окаже навременна помощ, обажда се на ветеринар, осигурява им необходимото лечение, после търси приемни домове и временно подслоняване при отговорни стопани. Пангелов е доброволец, както и всички негови приятели, които го подкрепят в това дело. За търговия не дава и да се издума. Счита продаването на беззащитни животни за предателство и кощунство с живо същество. Оказва се, че по света има общества от хора, които споделят радостта от грижата си за бездомни животинки, подписват договори за осиновяване, с които се определят правата и задълженията и на попечителите, и на техните четириноги любимци, обменят опит, общуват помежду си. Въпреки науката, която твърди, че опитомяването на котките е сложно, Пангелов смята, че те могат да бъдат дресирани и силно привързани към стопаните си, особено ако са заедно с тях от ранна възраст и са третирани с нужното внимание. И доказва тезата си с историята - връща приказката в Древен Египет, преди около 6000 години, откогато има ранни писмени сведения за съжителство между човек и котка. Ако за древните египтяни котките са били въплъщение на богинята Бастет и затова са ги мумифицирали, за нас просто са живи същества, казва уверен той. Пангелов не вярва на суеверия от времето на средновековието, когато папата е търсил обяснение на чумата с връзката на котката с дявола. Пловдивските котки трябва да намерят своя дом, казва в заключение грижовният Костадин Пангелов. И подготвя поредната специална клетка-кошница за поредната котка, която ще отлети, осиновена някъде по света. Те пътуват безплатно в самолетите, чекират се като хората и е достатъчно да има доброволец, който да ги пренесе безпрепятствено от единия до другия терминал.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

от къде пак идват проблемите..

от къде пак идват проблемите..

26.07.2013 | 17:46

Абе нали има Общинско предприятие \"Зооветеринарен Комплекс\", които УСВОЯВАТ средства за КАТРАЦИИ НА КОТКИТЕ ПО УЛИЦИТЕ от две години насам?!! Никога не е имало толкова малки котенца, като тази година, първо защото онези нищо не кастрират и второ защото затриват кучетата, пак вместо да ги кастрират..Това е, всичко на гърба на нормалните милосърдни и четсни люде...

Отговори
0 0
Kalina

Kalina

26.07.2013 | 11:24

Mnogo haresvam edno malko kote, no zachto Todor Ivanov Kartev - sobstvenik na restorant GUSTO, ne \nnahranva vseki den tezi jivotinki? Toi spi do 10h, posle se brasne, i vmesto da iade samo toi, neka da nahrani i tezi mili sachtestva. Da ne bi da preprodava ostankite?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?