Следвайте ни

Още паркове и кръстовища на две нива искат пловдивчани

viber icon

Повечето пловдивчани  искат в града да има още паркове и зелени площи, за да е по-чист въздухът. Това показва анкетата  на marica.bg  сред нашите читатели. Те трябваше да отговорят на въпроса какво първо да построи Община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли? Дискусията  за инвестиционния кредит започна в края на миналата година с цел да се сондира общественото мнение кои са първостепенните обекти, от които градът има нужда. 

Сред 11-те приоритета за инвестиции умишлено не включихме двата бъдещи пробива „Модър - Царевец” и  под Централна гара, както и ул. „Даме Груев”. Това са важни проекти и процедурите по тях са в ход. За автомобилните подлези се подготвят технически проекти от изпълнителите на обществените поръчки, а за разширението на ул. „Даме Груев” от бул. „Македония” до Кукленско шосе тече търг за избор на строителна фирма.

В анкетата посочихме 11 обекта, в които местната власт  би могла  да инвестира,

ако разполага с достатъчно средства. Оказа се, че няма единодушно мнение за един или друг от тях, което предполага, че за пловдивчани, макар и в различна степен, всеки такъв проект ще има полза за града, ако се реализира.

Любопитно е, че „везните” на общественото мнение се накланят най-много за  израждане на паркове и зелени площи. „Зелените” инвестиции подкрепят 24,4 на сто от участниците в анкетата. Мнението на гражданите съвпада и със становището на авторите на новия Общ устройствен план на Пловдив, които  предвиждат в проекта нови зелени площи, включително и в междублокови пространства, чийто статут го позволява.

Превес се дава също така на кръстовища на две нива, за да се стопят тапите в трафика.

18,1 на сто подкрепят инвестиции в подобни  пътни проекти

Една от такива пътни  връзки е автомобилен подлез под бул. „Цар Борис III  Обединител” до Водна палата, за който има изготвен проект и  който е сред приоритетните обекти на екипа на кмета Здравко Димитров от предварителната програма за инвестиционен заем. По-малко - 12,4 на сто от гражданите,  съветват заемът да се вложи в строеж на нови булеварди. Приблизително  толкова анкетирани - 11,1 на сто, са гласували за изграждане на нов мост над Марица, който ще осигури „бърза писта” за движение между бул. „Копривщица” в район „Западен”  и бул. „България” в „Северен”.

В Пловдив трябва да се строят нови детски градини и ясли, за да има  места за всички деца - в това са убедени 17,3 процента от анкетираните. Куриозното е, че само 8,2 на сто от участниците в анкетата считат, че трябва да се инвестира в нови училища, за да преминат децата на едносменен  режим. Според проучването на авторите на плана в Пловдив има терени, на които могат да се строят сгради за учебни заведения. Почти толкова граждани - 8,5 на сто, се вълнуват дали около бъдещия пробив под Централна гара ще има пътни връзки, които ще ни осигуряват безпроблемно преминаване.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?