49

Още една улица в центъра на Пловдив с нов асфалт и зеленина

Нов асфалт, тротоари с хубави плочки и зеленина с току –що засадени туи – така изглежда ул. „Иларион Макариополски” след ремонт в участъка между ул. „Марин Дринов” до „Гео Милев”. 

Обновяването на поредната улица струва близо 300 000 лева, инвестирани от бюджета на район „Централен”. За ремонта помогна и екипът на „Градини и паркове”, разказа кметът на района Георги Стаменов. 

Пред жилищните блокове, където доскоро имаше само плевели, е засадена трева, храсти – ружа и туя, а по-късно есента ще се засадят и дървета, обясни Веселин Козарев, директор на „Градини и паркове”.  Преди това се наложи да прекарат около 160 кубика хумусна почва.

Още 600 000 лева, гласувани на последната сесия на Общинския съвет, ще бъдат инвестирани в район „Централен” до края на година. Част от тях – 100 000 лева – са определени за възстановяване на поливната система в ниската част на Младежкия хълм и изграждане на хидранти. „Ще стартираме този проект, който включва и отводняване, тъй като инфраструктурата е от 60-те-70-те години и е амортизирана. От някои тръби е останала купчинка ръжда”, разказа Георги Стаменов. 

Веселин Козарев отбеляза, че от РИОСВ са препоръчали в нарочно становище до предприятието да не се изгражда поливна система в горната част на Младежкия хълм.  Причината е, че растителността е пригодена към тези условия и поливането може да ги унищожи. Хидрантите са задължителни на случай пожар.

С останалите пари ще се ремонтират улиците около входа на Античния театър и до църквата „Света Марина”, както и ул. Рилски метох”. Ремонтирани ще бъдат стълбите и площадките към театъра от южната страна на Тунела. На стълбището е установено слягане с 10 см. „Цялото каре на изток от ул. „Отец Паисий” ще бъде обновено”, увери Стаменов.

Снимки от Валентина Биларева

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Иван Борисов

Иван Борисов

29.09.2022 | 19:25

300 000 лева най-вероятно без ДДС за 200 метра улица само на мен ли ми се вижда много за тази улица със 7 метра ширина? Журналисти няма ли в този град, да питат?

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?