Още трима наши прокурори говорили с Красьо

Магистратите от пловдивския апелативен район с нерегламентирани контакти станаха четирима

Общо четирима магистрати от пловдивския апелативен район са имали контакти с Красьо Черния. Това стана ясно на заседанието на Висшия съдебен съвет вчера. За лични срещи и няколко разговора по телефона с нарочения за кадровик в съдебната система вчера шефът на Апелативна прокуратура Андрей Атанасов разказа в подробно интервю за „Марица". Той декларира, че е отказал всякакви пазарлъци с Красьо, тъй като името му е било кандидатура на главния прокурор Борис Велчев. Не съм нарушил нито морала, нито закона, за да подавам оставка, обяви Атанасов.

Днес той е поканен на среща с висшите магистрати в Комисията по превенция на корупцията и професионалната етика на ВСС. На разговор ще ходи и Милчо Ванев - заместник-председател на Апелативен съд- Велико Търново.

Той също не е подал оставка. След този разговор ще се прецени какви действия ще се предприемат спрямо двамата магистрати.

Прокурорът от Окръжната прокуратура в Хасково Петър Мидов е имал 22 срещи и два разговора с Красьо. От медиите разбрах що за човек е Красимир Георгиев, представи ми го на маса колега и аз си мислех, че и той е магистрат, каза окръжният прокурор на Стара Загора Петър Василев, който е имал две срещи и 11 разговора с бизнесмена. За никакво лобиране или друга услуга не е ставало дума, отрече съмненията Василев. По думите му Красьо му се обаждал инцидентно, когато минавал през Стара Загора, да се видят да пият по едно кафе. Зам. окръжният прокурор на Пазарджик Ангел Панкьов е водил 19 разговора с Красьо с ланците. Хасково, Стара Загора и Пазарджик са в пловдивския апелативен район. Останалите магистрати, общували активно с бизнесмена, са от София, Шумен, Бургас и Плевен.

По искане на правосъдния министър Маргарита Попова ВСС реши временно да отложи назначенията в съдебната власт. Изключение ще се прави само за неотложните случаи, като удължаване на мандата на административните ръководители на съдилища и прокуратури. Съветът прие оставките на Дора Чинова, председател на Административния съд - Бургас, Ангел Ангелов, окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Бургас, и Пламен Найденов, председател на Районен съд - Несебър. Висшите магистрати гласуваха и оставката на своя колега Иван Димов. Четиримата бяха уличени във връзки с плевенския бизнесмен Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния. Временно освободен от длъжност е и съдията от Кюстендил Юрий Маринов, който преди време беше заловен с подкуп.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?