2374

Орязаха мераците на военните за високи блокове в кв. "Гладно поле"

Темата с военните имоти в кв. „Гладно поле” отново беше повдигната по време на обсъждането на ОУП  от Ивайло Спасов, който оглавява инициативния комитет с искане за повече зелени площи. Какви са намеренията на Министерството на отбраната за двата имота извън поделенията, които не се поддържат, попита Спасов и напомни, че район „Източен” е с най-малко зеленина за общо ползване - едва 1,32 кв.м на жител. 

„Първоначално през 2019 г. тази зона беше предвидена за вторичен градски център с коефициент на интензивност 5, без ограничения във височина. От Министерството на отбраната ни заявиха, че искат да строят жилища. Стигнахме до следното решение - голяма площ в средата на квартала е озеленена, има още една зона за спорт, детска градина и училище. Откъм бул. „Санкт Петербург” е смесена зона, но с по-нисък коефициент на застрояване в сравнение с предишния план - 50%, височина на сгради до 25 метра и над 40% озеленяване”, обясни  главният архитект Димитър Ахрянов. 

Венелина Кирякова се интересуваше къде в ОУП са посочени зони за спорт в Коматево и кой ​- Общината или инвеститорът - е задължен да изгражда подземна и наземна инфраструктура. Практиката е първо да се строи, а след това се мисли за комуникации, отбеляза жителката на квартала. „Застрояването в урбанизираните територии трябва да бъде обезпечено с инфраструктура. На практика, това не се случва, защото натискът на инвеститорите е прекалено голям и Общината няма как да го обезпечи”, отвърна главният архитект.

От "Булплан" допълниха, че свободни площи в Коматево за спортни игрища няма. "Предполагам, че след като се построи стадион "Христо Ботев", условията за масов спорт в Коматево ще се подобрят", вметна проектантът арх. Димитър Костов. Вероятно има предвид, че стадионът в Коматево ще отвори врати за повече граждани.

Арх. Цветелин Цоневски, общински съветник от Кауза Пловдив, изрази също задоволство от резултата и предложи проектът на ОУП да се разглежда съвместно от всички комисии заедно с екипа на „Булплан” и Община Пловдив и след това да влиза за гласуване на сесия. 

 Добромира Костова от Демократична България упрекна обаче, че на запитването на групата да ѝ бъдат предоставени съгласувателни писма на МРРБ и МК от администрацията не са отговорили. Тя допълни, че не е изпълнено и решението на Общинския съвет, прието по предложение на съветника Слави Георгиев, на съветниците да бъде представен анализ на промените в новия ОУП в сравнение с все още действащия. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?