83
Следвайте ни

Определиха победителя в конкурса за омбудсман на Пловдив

viber icon

Вече е ясно кой е събрал най-голяма подкрепа в конкурса за омбудсман в Пловдив. Както съобщихме, днес се проведе събеседване със седмината кандидати за поста.

Бившият председател на Общинския съвет - юристката Савина Петкова, е класирана на първо място в надпреварата, научи "Марица".

Петкова води пред останалите шестима кандидати, които се явиха на събеседването днес в сградата на местния парламент.  

Второ място получава юристът Христо Паунов, преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски”. Той  не за първи път кандидатства за омбудсман, а и същата мисия изпълнява в Университета. Третият в класацията е Борислав Стаматов, който вече 5,5 г. временно заема длъжността на обществен посредник.

От комисията отказаха подробности за надпреварата, а председателят Ангел Славов увери, че протоколът ще бъде оповестен до ден – два. Кандидатите са сериозни, ние си свършихме добре работата, коментира накратко съветникът. 

Претедентите за поста   бяха препитани като на конвейер от 7-членното жури, в което участват само общински съветници.

Точно в 9 часа сутринта пред комисията застана Савина Петкова, тъй като първа беше подала документи.  Лаконично каза, че съветниците се държали коректно и главно са я питали за личната мотивация да бъде омбудсман. 

След половин час, каквото време определиха за събеседването, извикаха бившата зам.-кметица на район „Северен” Лариса Кътова. За учудване, тя излезе от залата след 15 минути и също изглеждаше леко учудена, че от журито нямаха въпроси.

От комисията увериха, че се отнасят еднакво към всички кандидати, а за Кътова допълниха,, че тя е дала по-кратки и ясни отговори, затова повече не са питали.

След тримата са подредени Снежана Стоянова, Лариса Кътова и Сузана Николова.

Запознати с „кухнята” на Общинския съвет предполагат, че започва следващият етап – совалки между тайни лобита в полза на един или друг кандидат, които обикновено се сформират при всеки по-сложен избор. 

Най-трудното предстои в местния парламент, защото са нужни минимум 34 гласа, за да бъде избран омбудсман от общо 51 съветници.Преди пет години в Пловдив не успяха да се разберат, във Варна също по тази причина няма избран титуляр.

Снимки от Валентина Биларева

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Кактус

Кактус

27.09.2021 | 21:27

Което е вярно вярно е. Този път общинският съвет не се изложи като кифладжиии. На събранието им като гласуват пак няма да се изложат. 34 най малко ще гласуват правилно. Тия съветници всички я знаят и само слепия няма да я видял качествата на госпожа Петкова.

Отговори
1 0
ofe4

ofe4

27.09.2021 | 16:58

Много добър избор, тази позиция ще й отива!

Отговори
3 0
Пловдивчанин

Пловдивчанин

27.09.2021 | 16:09

Кой каза че общинският съвет не си върши работата, а ? Самият факт че класираха на първо място най-подгответия човек за този пост в града показва само едно. Общинският съвет работи отлично, безпристрастно и в услуга на Пловдивчани. Всяка една лоша дума срещу общинските съветници ще е празнодумие.

Отговори
5 0
Максимин Лъв

Максимин Лъв

27.09.2021 | 15:41

Поздравления за комисията. Напълно обективна оценка.

Отговори
5 2
Професор

Професор

27.09.2021 | 15:38

Какви са тези пародии с тези конкурси.

Отговори
2 2
Максимин Лъв

Максимин Лъв

27.09.2021 | 15:42

Атези пародии с титлите професор. Науки и неграмотни станаха професори само да слушкат

Отговори
4 0
общинар

общинар

27.09.2021 | 15:33

Всичко е уговорено предварително. И слава богу, че е така, защото с такава "компетентна комисия"............

Отговори
3 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?